Gebitsverzorging voor je hond of kat, het gebeurt steeds vaker
Eigenaren van huisdieren moeten meer aandacht hebben voor het gebit van hun dier. Dat zegt dierenarts en tandarts Henriette Booij-Vrieling van de Universiteit Utrecht. "Als een dierenarts goed in de bek kijkt, moet hij in de meeste gevallen ook iets behandelen."
Booij-Vrieling weet waar ze het over heeft. Ze begon als tandarts voor mensen, studeerde daarna diergeneeskunde en volgde een Europese specialisatie voor tandheelkunde bij dieren. In Nederland is ze de enige die deze specialisatie heeft gedaan. Ze is nu een paar dagen per week tandarts voor mensen en een paar dagen voor dieren.
Ze behandelt de dieren in de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Er zijn hier verschillende operatiekamers en ruimtes waar dieren onder narcose worden gebracht. Volledige narcose is noodzakelijk volgens student Doke Willemse, die met Booij-Vrieling meeloopt: "Bij honden en katten kun je niet zo in de bek kijken als ze wakker zijn. Dat vinden ze niet zo leuk."
Booij-Vrieling ziet deze ochtend in de korte tijd drie dieren met gebitsproblemen. Allereerst is daar een labradorpup die in z'n snuit is gebeten en daaraan is behandeld. Het dier komt springend en kwispelend de praktijk binnen en lijkt kerngezond. Een controle van Booij-Vrieling bevestigt zijn toestand en hij kan dan ook snel weer naar huis.
Aan de tweede patiënt valt, op het eerste gezicht, nog weinig eer te behalen voor de dierentandarts. Het is een kat die geen enkele tand meer heeft. "Deze kat komt op controle nadat we z'n tanden hebben getrokken. Hij had een heftige ontsteking, kwijlde heel erg, at minder en vermagerde daardoor", zegt Booij-Vrieling. Alles trekken bleek de enige remedie. Het dier geneest goed en kan ondanks de 'totaal extractie' zelfs nog harde brokjes eten.
De 16-jarige kat Wiske komt er niet met een controle vanaf. Het dier heeft een zogeheten resorptieletsel, waarbij de tanden oplossen. De aandoening was al bekend bij haar eigenaar en toen Wiske uit haar bekje begon te stinken, trok ze aan de bel. Wiske krijgt vandaag een gebitsreiniging en er wordt een aangetaste kies getrokken. Voor de behandelingen wordt ze onder narcose gebracht door de anesthesist.
Bekijk hier hoe de operatie van een kat verloopt:
Een flinke ingreep, niet zonder risico en uiteraard ook niet gratis. Een gebitsreiniging kost al gauw 400 euro. Voor de eigenaar van Wiske zijn dat geen belemmeringen: "Wiske is voor 16 jaar nog heel erg fit. Nu heeft ze pijn en dat wil ik niet."
Dat ziet Booij-Vrieling vaker. Eigenaren zijn zich meer bewust dat gebitsverzorging bij dieren belangrijk is. "We krijgen vaker de vraag om een afgebroken tand te behouden in plaats van trekken. Ze zijn zich bewust van het nut van tandenpoetsen bij hun dier. Deze ontwikkeling is enigszins vergelijkbaar met die van kindergebitten. Lang geleden werd daar ook niets aan gedaan, omdat het toch maar melkelementen waren. Inmiddels poetsen we al lange tijd een melkgebit ook en gaan ermee naar de tandarts."
Volgens de dierentandarts slaan deze baasjes ook niet door in de verzorging van hun dier. Het overgrote deel van de honden en katten heeft gebitsproblemen en daar hebben eigenaren geen weet van. "Dat dier gaat natuurlijk niet zeggen dat het last heeft en ze tonen het ook lang niet altijd. Terwijl zo'n 80 procent van de honden en katten baat heeft bij een gebitsreiniging." Verzorging door de eigenaar en controle door de dierenarts is hiervoor de oplossing.
Beugels
Toch gaat Booij-Vrieling niet overal in mee. "De gezondheid van het dier staat voorop. Eigenaren die een implantaat willen om het dier mooier te maken of een beugel willen zodat ze een extra punt scoren op een hondenshow, daar heb ik moeite mee."
Dat heeft vooral te maken met de risico's en met name die van de narcose. Ook bij kat Wiske moet de anesthesist ingrijpen tijdens de behandeling, omdat het dier kortstondig stopt met ademen. "Dit gebeurt bijna nooit. We hebben hier een anesthesist die alles goed in de gaten houdt", zegt Booij-Vrieling. Ook nu loopt het goed af en de behandeling wordt succesvol afgerond. Wiske kan naar huis en houdt aan de ingreep alleen een pijnlijk bekje over. En misschien acht in plaats van negen levens.