NOS Nieuws

Meer ondernemende tieners: 'In een toetsweek huur ik een freelancer'

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

Ze verkopen kleding via internet, produceren online video's of maken websites: ondernemende tieners starten steeds vaker een bedrijf. In 2018 schreven meer dan 3500 jongeren tussen de 13 en 18 zich in bij de Kamer van Koophandel. Dat is bijna een derde meer dan een jaar eerder.

De meeste jonge ondernemers zijn te vinden in Flevoland, Gelderland en Utrecht. Ook zijn het voornamelijk jongens die door de deuren van de KvK naar binnen lopen. Dat is al jaren zo. Afgelopen jaar was 78 procent van de nieuwe jonge ondernemers een jongen. De meeste nieuwe tienerondernemers hebben een bedrijf ingeschreven dat zich bezighoudt met online verkoop van kleding.

Justin van Dongen schreef zich al een aantal jaar geleden in bij de KvK. Hij is nu 16 en maakt met zijn bedrijf websites. De jonge Tilburgse ondernemer zit op het mbo en was ook op de middelbare school al met zijn bedrijf bezig. "Ik heb wel een tijdje in loondienst gewerkt, maar ik vind voor mijzelf werken veel leuker en daar verdien je ook meer mee."

Justin van Dongen schreef zich in 2017 op zijn vijftiende in bij de KvK

Debby van Wijngaarden van de KvK denkt dat de ondernemersgeest bij jongeren meerdere oorzaken heeft. "Wij denken dat deze generatie meer lef heeft, nieuwsgieriger én eigenwijzer is. Daarnaast ligt de wereld aan hun voeten via internet en zijn er talloze idolen zoals dj's en vloggers die ook ondernemen."

Iets wat Justin van Dongen herkent. De jonge ondernemer heeft een portfolio vol met websites die hij gemaakt heeft. "Het begon als een hobby. Toen zocht ik een creatieve manier om geld te verdienen, en ik had geen zin in een krantenwijk."

Aantal startende startende ondernemers tussen de 13 en 18

jaar starters verschil
2013 2252
2014 1940 -14%
2015 1944 0%
2016 2366 22%
2017 2728 15%
2018 3586 31%

Er is geen minimumleeftijd om je in te schrijven bij de KvK. Toch zitten er wel haken en ogen aan jong ondernemen. Zo moet je als je jonger dan 16 bent elke beslissing door je ouders laten ondertekenen.

Ook hebben de inkomsten van ondernemende tieners invloed op de kinderbijslag die hun ouders ontvangen. Als zij meer dan 1285 euro winst per kwartaal maken, krijgen de ouders geen kinderbijslag meer. Volgens de Sociale Verzekeringsbank gebeurde het in 2017 13.000 keer dat de kinderbijslag werd stopgezet.

Toen hij 16 werd vroeg Van Dongen bij de rechter een zogeheten handlichting aan. Dat houdt in dat hij zelf verantwoordelijk is voor al zijn zakelijke beslissingen. "De opdrachten werden serieuzer en ik wilde een BV in plaats van een eenmanszaak, maar daar moet je zelfstandig voor zijn." Van Dongen geeft aan dat hij een BV wilde omdat hij zo makkelijker zijn financiële zaken kon regelen.

En als hij het te druk heeft met school? "Ik heb een telefoniste ingehuurd die voor mij de telefoon aanneemt als ik op school zit." Ook heeft hij twee freelancers aan wie hij opdrachten geeft, "bijvoorbeeld als ik een toetsweek heb".

Ondernemen vanaf de zandbak

Dat ondernemen vroeg kan beginnen bewijst het onderwijsprogramma van Jong Ondernemen. Die stichting geeft ondernemerslessen aan kinderen op de basis- en middelbare school. Directeur Joyce Rommelaar denkt dat ondernemen al in de zandbak kan beginnen. "Dit vinden wij nodig omdat de arbeidsmarkt verandert. Kinderen moeten later steeds meer op projectbasis werken. Dan zijn ondernemerseigenschappen nodig."

De stichting gaf in 2018 56.000 kinderen op de basisschool ondernemerslessen. Op de middelbare school kregen meer dan 5500 kinderen de lessen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl