Stapels wijnflessen vinden na het kerstdiner hun weg naar de glasbak. Eigenlijk is dat zonde, want net als bierflesjes zouden ze hergebruikt kunnen worden. Dat is de gedachte waarmee Jermain van der Graaf (26) zijn bedrijfje Rebottled startte.
Daar krijgen flessen direct een tweede leven, als drinkglas. Hieronder zie je hoe:
Bij Utrechtse kroegen en restaurants worden de wijnflessen opgehaald. Eenmaal in de fabriekshal gaan de etiketten en doppen van de fles, waarna het doormidden zagen kan beginnen. Dat gaat met een diamantzaag, zodat de flessen niet versplinteren.
Op die manier ontstaat er vanuit de flessenbodem een drinkglas. Maar door de vlijmscherpe randen kun je er dan nog niet uit drinken. Pas na veel schuur- en polijstwerk is het product af. Werk dat wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In Jermains werkplaats kunnen ze op hun eigen tempo ervaring opdoen, om daarna door te stromen naar een reguliere baan.
Op dit moment produceert het team 5000 glazen per maand. Volgend jaar moeten dat er 20.000 worden.
Jermain: "Het is super tof om te zien. Vooral omdat je zo duurzaamheid, sociaal werk en business combineert."