Politiekleding wordt vanaf komend jaar niet meer zomaar verbrand
NOS Nieuws

Stop jij straks een politiejas in je zak?

  • Onno Beukers

    redacteur Binnenland

  • Onno Beukers

    redacteur Binnenland

De politie stopt vanaf komend jaar met het verbranden van afgedankte politiekleding. Dat gebeurt nu nog om misbruik van de kleding tegen te gaan. Maar ontdaan van politielogo's en emblemen zijn de stoffen nog prima te gebruiken, blijkt uit een proef die de politie de afgelopen tijd heeft uitgevoerd.

De afgedankte kleding van de politie komt terecht bij een centraal inzamelingspunt van de overheid. Naast bakken met kleding van defensie en de brandweer is er ook een hoek ingericht voor de afdankertjes van de politie.

Zo ligt er een palletbak vol met felgekleurde politiehelmen naast een bak vol zwarte riemen en koppels. In de meeste bakken zit kleding: broeken, overhemden en polo's met felgele strepen. Allemaal netjes gesorteerd.

Je wil niet dat kleding in verkeerde handen valt, dat iemand zich kan voordoen als politieagent.

Donovan Atmopawiro - landelijk projectleider politie

De politie vraagt of we niet willen zeggen waar het depot precies staat. Donovan Atmopawiro - landelijk projectleider van de politie - legt de gevoeligheid uit: "Je wil niet dat kleding in verkeerde handen valt, dat iemand zich kan voordoen als politieagent."

Om die reden zijn aan vier tafels mensen bezig om met elektrische scharen alle kleding te ontdoen van herkenbare politielogo's. "Zelfs de labeltjes in de nek worden zorgvuldig weggeknipt", vertelt Atmopawiro. Een verantwoordelijke taak die Jeroen geconcentreerd uitvoert. Hij heeft een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals dat heet, en Jeroen vindt het knippen leuk werk.

Heel stoer

Het doel van de politie is om de afgedankte kleding en schoenen een hogere restwaarde te geven. Van de 120.000 kilo die nu nog in de verbrandingsovens verdwijnt moet straks 85.000 tot 100.000 kilo worden hergebruikt.

Atmopawiro: "We willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Het hergebruik zorgt voor reductie van CO2, maar het zorgt er ook voor dat mensen bij wie dat doorgaans lastig is, aan het werk kunnen komen."

Ontwerper Janine Nieuwkoop met de politiejas die ze gaat hergebruiken

In Het Naaiatelier in Breda laat ontwerper Janine Nieuwkoop de gele politiejas zien die ze net heeft binnengekregen. Een ontwerp heeft ze er nog niet voor, maar hardop denkend komt ze snel uit op een weekendtas, een portemonnee, een toilettas of een laptoptas. "Hier kun je heel veel mee", concludeert ze.

Nieuwkoop deed afgelopen tijd al mee aan de proef van de politie om te kijken of ze de afgedankte kleding een nieuwe bestemming kon geven. Dat de gele jas vale plekken heeft en duidelijk een politielogo mist maakt volgens de ontwerper niet uit: "Dat is juist mooi. Dan zie je dat het niet nieuw is en dat is juist de charme."

De tassen en portemonnees die Nieuwkoop laat zien liggen nog niet in de winkel. Ze zijn gemaakt van een oud motorjack. Op het gele leer zijn de grijze reflectorstrepen nog duidelijk herkenbaar.

Veel van de materialen zijn te hergebruiken. "Maar het liefst werk ik met leer", vertelt Nieuwkoop, "want het leer is gedragen en daardoor al soepel." Stralend: "Het is ook heel stoer. Ik hoop dat ik binnenkort een leren broek binnenkrijg. Om daarmee aan de gang te gaan is gewoon heel gaaf."

Rugzak, toilettas en portemonnee, gemaakt uit een motorjas van de politie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl