Gestrande reizigers op de luchthaven van Gatwick
NOS Nieuws

Vliegverkeer Gatwick weer op gang, ook van en naar Schiphol

Op luchthaven Gatwick worden de vluchten weer hervat. Het vliegveld was sinds woensdagavond gesloten vanwege een of meerdere drones die verschillende keren verschenen bij de start- en landingsbanen. Zo'n 120.000 passagiers waren de dupe.

De politie zegt dat de drones opzettelijk bij de banen vlogen en spreekt van sabotage. De bestuurder van de drones is voor zover bekend nog niet opgespoord. De hulp van het leger is ingeschakeld bij de opsporing.

De politie heeft maatregelen getroffen die moeten voorkomen dat drones nog voor verstoring kunnen zorgen, zegt operationeel directeur Chris Woodroofe tegen BBC radio. Welke dat zijn en of drones uit de lucht worden geschoten, wil de woordvoerder niet zeggen.

Schiphol

Om 06.00 uur lokale tijd landde vanochtend de eerste vlucht weer op Gatwick, schrijft The Guardian, die de herkomst van de vlucht niet noemt. Een vlucht uit Shanghai was elf minuten later de eerste internationale vlucht die er landde.

Vanaf 11.00 uur stonden ook weer een aantal - maar niet alle - vluchten van en naar Schiphol op de planning. Reizigers wordt geadviseerd vluchtinformatie op de site van Gatwick nauwlettend in de gaten te houden.

Volgens Woordroofe kunnen er vandaag tegen de 700 vluchten terecht op Gatwick, het een na drukste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk. Dat komt in de buurt van de gemiddelde capaciteit, maar vanwege de achterstand zal het nog wel even duren voordat alle vertragingen en uitval zijn verholpen.

Drones in Nederlands luchtruim

In Nederland komt het jaarlijks om en nabij de vijftig keer voor dat drones worden gezien in de buurt van luchthavens, zegt een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De LVNL gaat daarbij af op meldingen van piloten, want drones zijn niet zichtbaar op de radar.

"Voor de veiligheid kunnen we een bepaald deel van het luchtruim mijden. In een uiterst geval kunnen we ook het baangebruik aanpassen", zegt de woordvoerder. Zowel bij de woordvoering van de LVNL als bij die van Schiphol is geen geval bekend van een drone die leidde tot het schrappen van vluchten, al helemaal niet op de schaal van Gatwick.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl