Drone-sabotage: vliegverkeer Gatwick vandaag onzeker
Het einde van de problemen op de Londense luchthaven Gatwick is nog niet in zicht. Alle vluchten voor gisteravond zijn geschrapt en het is nog onzeker of het vliegverkeer vanochtend weer kan worden opgestart. Gatwick roept reizigers op om niet naar de luchthaven te komen.
Sinds woensdagavond worden in de buurt van de start- en landingsbanen af en toe drones gezien. Daarom is het vliegverkeer van en naar Gatwick stilgelegd. Al de hele dag wordt er niet gevlogen.
De topman van Gatwick zegt in een verklaring: "Helaas kunnen we nog steeds niet zeggen wanneer het weer veilig is om te vliegen. De luchthaven is gesloten door een criminele daad die een zo groot mogelijke ontwrichting tot doel heeft."
De autoriteiten hebben de andere luchthavens van Londen toestemming gegeven om vannacht te vliegen. Luchtvaartmaatschappij Ryanair verplaatst vluchten van Gatwick naar London Stansted.
Leger om hulp gevraagd
Er is nog niemand opgepakt voor de sabotage. De Britse politie heeft het leger om hulp gevraagd bij het opsporen van de dronepiloot. Volgens minister Williamson van Defensie heeft het leger "een aantal unieke mogelijkheden om de politie te helpen". Wat die mogelijkheden zijn, zei hij niet.
De politie heeft nog niet overwogen om de drones uit de lucht te schieten, vanwege het risico dat een verdwaalde kogel kan vormen.
De drones worden niet de hele tijd gezien. Een politiechef beschrijft het als een soort kat-en-muisspel: "Het is moeilijk om de dronepiloot te lokaliseren. Elke keer als we denken dat we dicht bij de bestuurder zijn, verdwijnt de drone weer. En als we dan overwegen om de luchthaven weer open te stellen, komt er weer een drone tevoorschijn."
Tienduizenden reizigers gestrand
De gevolgen van de sabotageactie zijn groot. Gatwick is de tweede luchthaven van Groot-Brittannië. Tienduizenden mensen zijn gestrand. Vliegtuigen die naar Gatwick zouden gaan, zijn uitgeweken, niet alleen naar Britse vliegvelden, maar ook naar Dublin, Parijs en Amsterdam.
Veel reizigers reageren verbaasd dat een drone een hele luchthaven kan stilleggen:
De politie weet nog niet waarom de daders het vliegverkeer ontregelen, maar gaat niet uit van terrorisme. Het is verboden om binnen een straal van een kilometer rond luchthavens te vliegen met een drone, omdat dat de veiligheid van het vliegverkeer in gevaar kan brengen. Als de daders worden gepakt, kunnen ze vijf jaar cel krijgen.