Pelle van Amersfoort maakte het verlossende derde doelpunt voor Heerenveen

Heerenveen moeizaam langs Odin, Fortuna klopt Cambuur

Zowel Heerenveen als Fortuna Sittard heeft zich in de KNVB-beker niet laten verrassen door een lager spelende ploeg. Heerenveen had het moeilijk met Odin '59, dat uitkomt in de derde divisie, maar won uiteindelijk met 1-3. Fortuna Sittard klopte eerstedivisionist Cambuur met 2-1.

Odin begon thuis voortvarend en kwam al in de tweede minuut op voorsprong. Heerenveen-aanvaller Nemanja Mihajlovic ging in de fout en Mitchell Bormann schoot raak.

Antwoord

De wakker geschudde Friezen kwamen snel met een antwoord. Een corner werd niet goed weggewerkt en nadat Michel Vlap de voet onder de bal had gezet werd het 1-1. Het scheelde niet veel of Odin kwam in de eerste helft weer op voorsprong, maar doelman Warner Hahn voorkwam dat een vrije trap van Jeffrey Klijbroek in het Friese doel verdween.

Tien minuten na de rust was er voor het eerst de voorsprong voor Heerenveen. Een voorzet van Arber Zeneli bleef voor het Odin-doel hangen en Sam Lammers was er als de kippen bij om in te schieten.

Pelle van Amersfoort schiet de 3-1 achter Odin-doelman Barry van Dijk

Dat was voor Odin het sein om het povere Heerenveen onder druk te zetten. Een inzet van de Heemskerkers werd zelfs van de lijn gehaald. In de 86ste minuut kreeg de ploeg uit de derde divisie dan toch de genadeklap. Pelle van Amersfoort tikte de verlossende 1-3 binnen voor Heerenveen.

Fortuna sterker

In Sittard had Fortuna geen noemenswaardige problemen met Cambuur Leeuwarden. Lisandro Semedo zette de Limburgers in de negentiende minuut op voorsprong met een afstandsschot. Daarna had Fortuna de beste kansen, maar duurde het tot de tachtigste minuut voordat Lazaros Lamprou de 2-0 binnenkopte.

Vreugde bij Fortuna Sittard na de treffer van Lisandro Semedo

In de slotfase verdween Fortuna-keeper Aykut Özer met een rode kaart naar de kleedkamer na een opstootje met Karim Rossi. Diezelfde Rossi kopte nog wel de 2-1 achter invallerdoelman Alexei Koselev, maar Fortuna kon een verlenging voorkomen.