Teun Koopmeiners en Oussama Idrissi vieren een goal

AZ eenvoudig langs dolend PEC, ook Willem II door in bekertoernooi

AZ staat voor het achtste jaar op rij in de kwartfinales van de KNVB-beker. De ploeg van John van den Brom, die zo kwakkelt in de competitie, had geen enkele moeite met PEC Zwolle, dat met 5-0 werd verslagen.

Ook Willem II kende weinig problemen. Het versloeg tweededivisionist AFC uit Amsterdam met 3-0.

Spectaculair begin in Alkmaar

Dat PEC Zwolle in Alkmaar niet op voorsprong kwam, was een klein wonder. Zian Flemming stuitte op doelman Marco Bizot en via Adam Maher, de paal, Thomas Lam en nogmaals de paal ging de bal over de achterlijn.

Maar dat Mats Seuntjens na de fraaie 1-0 van Oussama Idrissi niet voor 2-0 zorgde, was nog wonderbaarlijker. Hij lobde de bal over PEC-keeper Diederik Boer, maar door het effect stuiterde de bal vanaf de doellijn het veld weer in.

Oussama Idrissi viert zijn goal

Na twee prachtig uitgespeelde aanvallen van Idrissi en Guus Til stond het na 25 minuten al 3-0. Lam kreeg kort daarna rood. In de tweede helft ging de AZ-show verder met goals van Mats Seuntjens en Fredrik Midtsjø.

In de tweede helft raakte AZ nog twee keer de paal en werd een doelpunt afgekeurd. Een zesde doelpunt zat er niet in, maar PEC kwam niet in de buurt van een eretreffer.

"Je kan verliezen, maar niet op een manier zoals vanavond", zegt PEC-trainer John van 't Schip. "We hebben de groep niet scherp gekregen voor een belangrijke bekerwedstrijd en dat is natuurlijk niet goed."

"Het is niet zo dat ik daardoor de handdoek gooi", vervolgt Van 't Schip. "Ik heb vertrouwen in deze spelers. We moeten er tegen VVV (vrijdagavond, red.) goed op reageren en dan moeten we kijken of we het elftal kunnen versterken."

Willem II eenvoudig door

In Tilburg stond de 3-0 zege op AFC, dat achtste finales bereikte na zeges op Telstar en TOP Oss, al bij rust op het bord. De koploper in de tweede divisie was geen moment dicht bij een stunt.

Donis Avdijaj en Daniel Crowley

AFC bereikte de achtste finales via zeges op Telstar en Top Oss. In Tilburg was de koploper in de tweede divisie geen moment dicht bij een stunt.

Donis Avdijaj schoot Willem II na ruim een kwartier op voorsprong na een fraaie steekpass van Daniel Crowley. Fran Sol maakte er in de 37ste minuut 2-0 van via een penalty en twee minuten later krulde Aras Özbiliz de bal fraai binnen.

Ook in de tweede helft was Willem II de betere ploeg, maar doelpunten vielen er niet meer.