Ook Mourinho gooide erfenis van Ferguson te grabbel
"Absolutely ecstatic!" Zomaar een reactie van een Manchester United-fan op het ontslag van José Mourinho. De Portugees was tweeënhalf jaar hoofdtrainer op Old Trafford en overtuigde zelden.
Sterker, de laatste maanden maakte Mourinho zichzelf onmogelijk bij de fans, de clubleiding en zelfs zijn eigen spelers. Het ontslag werd dan ook met instemming begroet.
Zodoende werd de Portugees de derde trainer bij de Engelse topclub, die zich stukbeet op de erfenis van Sir Alex Ferguson. Sinds de Schotse oefenmeester in 2013 na 27 jaar en 39 prijzen afscheid nam, kregen zijn opvolgers zakken met geld te besteden.
Honderden miljoenen werden besteed aan transfersommen, salarissen en niet te vergeten afkoopsommen. Zo krijgt Mourinho naar schatting tussen de 15 en 25 miljoen euro mee. En dat terwijl de club nog altijd het tot 2020 lopende contract van David Moyes moet doorbetalen. Ziet ook BBC-journalist Phil McNulty.
De erfenis van Ferguson weegt zwaar, loodzwaar. Toen hij in 1986 na een succesvolle periode bij Aberdeen op Old Trafford werd gepresenteerd, kon niemand bevroeden hoezeer hij een stempel zou drukken op Manchester United.
Na een aantal moeizame jaren, waarin een ontslag op de loer lag, ging het bergopwaarts. Ferguson veroverde in 1993 zijn eerste landstitel en daar zou het niet bij blijven.
Toen de Schot in 2013 afzwaaide als manager, stonden er liefst 39 prijzen achter zijn naam. Ferguson nam afscheid als levende legende en zag in landgenoot David Moyes een geschikte opvolger.
The Chosen One: David Moyes
De van Everton overgekomen Moyes stond voor de bijna onmogelijke taak om de successen onder Ferguson een vervolg te geven. Het vertrouwen van de club in hem bleek immens, getuige een contract van zes jaar.
Een dure inschattingsfout, want 51 wedstrijden later stond Moyes op straat.
Onder de Schot werd kwalificatie voor de Champions League gemist en dat kon algemeen directeur Ed Woodward, voor het seizoen benoemd als opvolger van David Gill, niet verkroppen.
'The Chosen One' verliet Old Trafford door de achterdeur om plaats te maken voor een grote naam: Louis van Gaal.
Zwaargewicht: Louis van Gaal
Met Van Gaal dacht Manchester United een garantie voor succes gestrikt te hebben, maar ook dit huwelijk hield niet lang stand.
Hij mocht naar hartenlust met geld smijten om de gevallen grootmacht te reanimeren. Zo kwamen Ángel Di María (75 miljoen), Anthony Martial (50 miljoen) en Morgan Schneiderlin (35 miljoen) voor hoge bedragen.
Van Gaal slaagde er in twee seizoenen, met een vierde en vijfde plek in de competitie, niet in om een kentering te bewerkstelligen. Het winnen van de FA Cup veranderde daar niets aan.
Zijn ruzies met journalisten bleven uiteindelijk het meest hangen. Iets waar zijn opvolger ook uiterst bedreven in bleek te zijn.
The Special One: Mourinho
Mourinho begon met het winnen van de League Cup en de Europa League, al was er toen al kritiek op het vaak saaie spel van Manchester United.
Die kritiek verstomde niet, ook al eindigde hij het jaar erop als tweede in de Premier League.
'The Special One' drong voor het huidige seizoen aan op meer versterkingen, maar de clubleiding hield dit keer de hand op de knip.
Al werd de tot nu toe kleurloze Fred nog wel voor bijna 60 miljoen euro overgenomen van Sjachtar Donetsk.
Mourinho stak zijn frustraties over het transferbeleid en het presteren van zijn selectie niet onder stoelen of banken en leek op ramkoers met de clubleiding.
Met 26 punten in de eerste 17 duels in de Premier League is de Portugees verantwoordelijk voor de slechtste seizoensstart sinds het seizoen 1990-91.
De 3-1 nederlaag bij aartsrivaal Liverpool kostte Mourinho uiteindelijk de kop. Een ontslag dat vrijwel niemand verraste en bij het overgrote deel van de fans voor vreugde zorgde.