Molens op Kinderdijk
NOS Nieuws

Subsidie voor eigenaren van monumentenpanden

Eigenaren van monumentenpanden krijgen vanaf volgend jaar subsidie voor het onderhoud. Deze regeling komt in de plaats van een belastingvoordeel, waar makkelijk misbruik van kon worden gemaakt.

Met de subsidie kan het normale onderhoud van monumenten, die als woonhuis worden gebruikt, deels worden vergoed. Een eigenaar kan achteraf tot 38 procent terugkrijgen van dakreparaties, onderhoud van goten en regenpijpen, schilderwerk en metselwerk.

Dit onderhoudswerk is vaak duurder dan voor gewone huizen, omdat het aan kwaliteitsvoorschriften voor monumenten moet voldoen. En de overheid wil niet het risico lopen dat de panden door achterstallig onderhoud verkrotten.

Toekomstige generaties

"Dit is een belangrijke stap om ons erfgoed te behouden en aantrekkelijk te houden voor bezoekers en bewoners. Overal in Nederland zijn molens, kastelen, archeologische vindplaatsen, woonwijken en landschappen", zegt Minister Van Engelshoven van Cultuur. "We geven hen graag door aan toekomstige generaties."

Eigenaren van Rijksmonumenten die niet als woonhuis worden gebruikt, zoals molens, forten en kastelen, krijgen vanaf volgend jaar 60 procent subsidie voor nieuwe opdrachten voor monumentaal onderhoud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl