LSVb breekt opnieuw lans voor studenten met beperking
De maandelijkse studietoelage voor studenten met een functiebeperking moet omhoog. Ook moet het afgelopen zijn met de verschillen in hoogte van deze bedragen die nu nog per gemeente worden vastgesteld. Dat bepleit de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in een onderzoeksrapport.
Nu is er volgens de studentenvakbond sprake van willekeur. Daardoor gebeurt het dat een student met een functiebeperking, zoals een chronische ziekte, in Zwolle 310 euro per maand ontvangt, en in de gemeente Heerlen maar 31 euro.
Onderlinge verschillen
De individuele studietoelage is een financiële tegemoetkoming voor studenten met een functiebeperking die naast hun studie niet of nauwelijks kunnen werken. Maar de toekenning ervan loopt niet goed sinds het Rijk zorgtaken overhevelde naar gemeenten, zegt de Lsvb.
De studentenvakbond constateert dat er nu geen eenduidige procedure is voor de studietoelage-aanvraag. En ook over de hoogte van bedragen bestaat onduidelijkheid. "Studenten weten hierdoor niet meer waar ze aan toe zijn en dat is problematisch", zegt voorzitter Carline van Breugel.
Het is nu in veel gevallen bovendien te ingewikkeld voor deze groep studenten om een procedure-aanvraag te doen, laat staan om rond te komen van het maandelijkse bedrag. Dat verschilt soms honderden euro's, afhankelijk van de gemeente waarin studenten wonen. Dat heeft tot gevolg dat in één klas twee studenten met een functiebeperking verschillende bedragen kunnen ontvangen, alleen maar omdat zij in verschillende gemeenten wonen.
"Geld dat er wel is, wordt door verschillende gemeenten niet volledig uitgekeerd", zegt Van Breugel. "Terwijl studenten met een beperking een kwetsbare groep zijn. Hoe moeilijker je het ze maakt, hoe minder inkomen ze hebben. Als je een functiebeperking hebt zoals een bepaalde mate van autisme of als je in een rolstoel zit, en je moet allerlei balies af, dan is dat een probleem."
Gemeente Utrecht
Het is niet de eerste keer dat de LSVb alarm slaat. Sinds 2015 heeft de vakbond acties georganiseerd met als doel de toeslagen te verhogen. De vakbond stuurde een brief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om aandacht te vragen voor het probleem, en probeerde vorig jaar met een campagne in samenwerking met CNV jongeren studenten aan gemeenteraadsleden te koppelen. Zo wilden ze bereiken dat de toeslag omhoog ging.
Maar volgens een rondgang van de LSVb is er sindsdien maar één gemeente die dit daadwerkelijk heeft gedaan. De financiële tegemoetkoming van de gemeente Utrecht voor studenten met een beperking wordt per 1 januari verdubbeld naar 200 euro per maand. Een stap in de goede richting, vindt de LSVb.
Centralisatie
De LSVb wil studenten met een functiebeperking beter voorlichten en helpen bij de aanvraagprocedures. Ook hoopt het op reactie vanuit de politiek. "De zorgtaak moet weer worden gecentraliseerd, want de gemeenten hebben er geen grip op. DUO zou de taak op zich moeten nemen en we verwachten dat de politiek dat ondersteunt. Er zijn nu immers miljoenen die niet worden uitgegeven en waar wel een bestemming voor is."
Hoogte studietoeslag per gemeente
Gemeenten met de hoogste toelagen | Gemeenten met de laagste toelagen |
Zwolle 310,00 euro | Heerlen 31,00 euro |
Emmen 300,00 euro | Alkmaar 42,00 euro |
Hilversum 256,00 euro | Heerenveen 43,00 euro |
Middelburg 254,00 euro | Almelo 59,00 euro |
Amersfoort 250,00 euro | Vlaardingen 63,00 euro |