Lyon-verdediger Kenny Tete in duel met Sjachtar-aanvoerder Taison

Lyon grijpt laatste ticket voor achtste finales Champions League

Olympique Lyonnais heeft dankzij een 1-1 gelijkspel in Kiev tegen Sjachtar Donetsk de achtste finales bereikt in de Champions League. De Oekraïners eindigen als derde in groep F en bekeren door in de Europa League.

Lyon had een groot overwicht voor rust, maar Kenny Tete en Bertrand Traoré schoten over, Memphis Depay en Ferland Mendy schoten naast en alle pogingen tussen de palen waren een prooi voor de uitstekende Sjachtar-keepende Andrej Pjatov.

Donetsk kreeg maar één echte kans, maar daarbij was het wel meteen raak. Op aangeven van de Braziliaan Ismaily mikte zijn landgenoot Júnior Moraes de bal in de verre hoek.

Lyon-aanvaller Memphis Depay in actie tussen de sneeuwvlokken in Kiev

Lyon was ook na rust de bovenliggende partij en in stelling gebracht door Depay maakte Nabil Fekir halverwege de tweede helft er met een schot in de kruising 1-1 van. Die stand volstond voor Lyon, dat na vijf remises en één zege ongeslagen naar de achtste finales gaat.

City groepswinnaar

Voor Hoffenheim stond alleen nog een Europa League-ticket op het spel en daarvoor moest gewonnen worden van Manchester City en diende Sjachtar te verliezen. City won echter met 2-1 en werd daarmee groepswinnaar.

Leroy Sané op weg naar de 2-1 voor Manchester City

Hoffenheim, met Joshua Brenet in de basis, kwam verrassend op voorsprong door een door Andrej Kramaric benutte penalty. Een fraaie vrije trap van Leroy Sané leverde de thuisploeg kort voor rust de 1-1 op. Een kwartier na de pauze tekende de Duitse aanvaller, op aangeven van Raheem Sterling, ook voor de winnende treffer.

Nummer één en twee verliezen

In groep H stond alleen de poulewinst nog op het spel. Koploper Juventus verloor met 2-1 bij Young Boys, maar gaat er toch met de eerste plaats vandoor, omdat ook achtervolger Manchester United geen punten pakte: het ging met 2-1 onderuit bij Valencia.

Carlos Soler schoot Valencia, dat verdergaat in de Europa League, naar 1-0. United dacht aan een strafschop na een handsbal van Mouctar Diakhaby, maar die bleef uit. Paul Pogba miste op slag van rust een enorme kans.

Ploeggenoot Phil Jones kreeg na de pauze de bal wel in het doel, maar verschalkte daarbij zijn eigen doelman, Sergio Romero in dit geval. Na de rake kopbal van Marcus Rashford was Juan Mata nog dicht bij 2-2.

Eerste zege Young Boys

Debutant Young Boys boekte zijn eerste zege in de Champions League. De Fransman Guillaume Hoarau scoorde tweemaal voor de Zwitsers, waarvan één keer vanaf de penaltystip.

Na de late 2-1 van Paulo Dybala in de tachtigste minuut raakte Cristiano Ronaldo nog de paal.