NOS Sport

WK hockey nu al onvergetelijk voor Nederlandse Canadees Van Son

Van Son met Canada op WK hockey: 'Het was wel even knijpen in mijn arm'

"Ik moest wel even in mijn arm knijpen. Ik was op zondag gebeld en toen ik maandag wakker werd, dacht ik: is dit allemaal echt gebeurd?"

Dat was het inderdaad: Floris van Son, de in Apeldoorn geboren hockeyer van promotieklasser HIC in Amstelveen, had alsnog een oproep te pakken voor de Canadese ploeg, die actief was - en is - bij het WK in India.

Helemaal uit de lucht vallen kwam het telefoontje natuurlijk niet. Van Son, die dankzij zijn in Canada geboren vader aan het benodigde paspoort had kunnen komen, was al vaker met de Noord-Amerikaanse hockeyers op pad geweest. Maar het WK was aan z'n neus voorbijgegaan, omdat de aanvaller de voorbereiding op het toernooi niet kon meemaken.

Visum

"Dat was inderdaad het obstakel', vertelt de in Amsterdam woonachtige Van Son. "De bondscoach verwachtte van ons dat wij allemaal in Vancouver zouden trainen. Dat lukte mij niet. Ik had in Nederland een stage die ik heel graag wilde doen."

Helemaal een streep door zijn naam ging er echter niet. Bondscoach Paul Bundy zou mogelijk nog aan de bel trekken als zich blessures zouden aandienen. "Daarom had ik wel vast een visum aangevraagd."

Floris van Son in actie op het WK hockey voor Canada

Toch kwam de uitnodiging als een grote verrassing. Niet in de laatste plaats omdat het titeltoernooi inmiddels in volle gang was en Canada al twee duels achter de rug had. Maar Brandon Pereira was geblesseerd afgehaakt en zo kwam Van Son in beeld, al drong dat nog nauwelijks tot hem door. "Het besef kwam eigenlijk pas echt bij de wedstrijd tegen India. Het was ook allemaal zo snel gegaan."

Orkaan van geluid

Het sprookje was daarmee nog niet uit voor de speler, die gewend is zijn wedstrijden af te werken op het tweede niveau in Nederland en nu plots op het hoogste mondiale niveau stond te ballen. Hij maakte niet alleen zijn WK-debuut, hij wist in het mekka van de hockeywereld ook nog eens te scoren. In India, maar ook tégen India.

"Dat is nog steeds een onbeschrijflijk gevoel", aldus de 26-jarige maker van de 1-1 in het uiteindelijk met 5-1 verloren duel. "Als je in dat stadion staat en er komt een orkaan van geluid op je af, al was het bij mijn goal een beetje minder... Maar met 15.000 man op de tribune in India. Niet te geloven."

Nederlandse hockeyer Van Son scoort voor Canada op WK

Het was nog een fraaie treffer ook. "Ik had de bal te ver achter me. Dus ik wist dat ik 'm niet meer echt goed kon raken en de bal een beetje moest choppen. Ik raakte 'm niet 100% goed, maar het was wel de bedoeling om 'm hoog te spelen. En dat lukte."

Volkslied

De nederlaag stond een plaats in de achtste finales niet in de weg. En laat daarin nu uitgerekend Nederland de tegenstander te zijn. "Ja, dat is wel apart", vindt ook Van Son, die nooit verder heeft weten te reiken dan Jong Oranje. "Ik heb al een keer tegen Nederland gespeeld, in Londen bij de World League, en toen merkte ik dat ik het volkslied een beetje meemompelde."

Dat zal in Bhubaneswar beslist anders zijn. "Ik sluit even af dat ik ook een Nederlands paspoort heb. Het is een WK en ik wil met Canada door. Dus ik zal met een andere instelling gaan spelen. We gaan alles op alles zetten en proberen de wedstrijd zo lang mogelijk spannend te houden."

Schuurman: 'Hard tegen hard in de wedstrijd, daarna een knuffel'

Dat hij bij Nederland oud-huisgenoot en goede vriend Glenn Schuurman zal tegenkomen, maakt het treffen extra bijzonder. Maar hoe het duel ook afloopt, de lastminutereis naar Zuid-Azië is sowieso geslaagd geweest. "Ik speel de twee mooiste potten die ik zou kunnen bedenken: in India tegen India en nu ook tegen Nederland. Voor mij is het nu al een onvergetelijke ervaring."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl