Handbalsters zien Groot uitvallen bij overtuigende zege op Roemenië

De Nederlandse handbalsters zijn de tweede ronde van het EK in Frankrijk uitstekend begonnen. Door de 29-24 zege op Roemenië zijn de halve finales in Parijs heel erg dichtbij. Gevreesd wordt wel voor de situatie van Nycke Groot, die het veld met een hoofdblessure moest verlaten.

Nederland begon erg sterk aan de eerste helft. Het nam een 3-0 voorsprong, mede door twee goals van Groot, en ook in de verdediging was Oranje sterk. Roemenië, dat al van Noorwegen en Duitsland had gewonnen, noteerde de eerste treffer pas na ruim vijf minuten spelen. Kort daarna kreeg Oranje echter een flinke domper te verwerken.

Spelbepaalster Groot kreeg in een ongelukkig duel de knie van Debbie Bont tegen haar achterhoofd, nadat die geprobeerd had te scoren. Groot kreeg daarna een migraine-aanval en zocht al na zes minuten in tranen noodgedwongen de kleedkamer op. Vorig jaar, tijdens het WK in Duitsland, had de opbouwspeelster ook last van migraine.

Sterk collectief

Zonder de aanvoerster presteerde Nederland als collectief erg sterk. Mede dankzij een sterke dekking en een goed keepende Tess Wester kreeg Oranje weinig goals tegen. De Roemeense sterspeelster Cristina Neagu, de EK-topscoorder aller tijden die vooralsnog een sterk toernooi speelde, had in de eerste helft maar liefst acht schoten nodig om drie goals te maken.

Nycke Groot verlaat huilend het veld

Ook in de aanval toonde Oranje zich sterk. Geduldig werd gewacht op een goede scoringskans en bijna ieder Nederlands schot vond het net. Lois Abbingh en Martine Smeets waren met beiden drie treffers scherp. Bij rust stond het 11-10 in het voordeel van Oranje.

Doelpuntrijke tweede helft

Nederland kende een fantastische start van de tweede helft. In vijf minuten tijd scoorde het vier keer (tweemaal Estavana Polman en de jarige Debbie Bont) en kreeg het, door goede reddingen van Wester en een sterke dekking, maar één goal te verwerken: 15-11.

Nederland bleef vervolgens de scores aaneenrijgen, bijna iedere aanval was raak. Wester toonde zich ijzersterk onder de lat en Oranje liep zelfs uit naar 21-13. De ploeg van bondscoach Helle Thomsen maakte in deze fase van de wedstrijd gemiddeld twee goals uit drie schoten, een uitstekend scoringspercentage op een groot toernooi.

Oranje kwam verder niet meer in de problemen en hield de Roemenen op afstand. Hoekspeelsters Bont en Smeets bekroonden hun sterke wedstrijd en hielpen Nederland aan een 29-24 overwinning, de vierde zege op rij dit EK.

Angstgegner Noorwegen en Duitsland

Nederland ontmoet dinsdag in Nancy om 21.00 uur titelverdediger en angstgegner Noorwegen, waar de voorgaande vier toernooien telkens van werd verloren. Woensdag is het Duitsland van de vorige bondscoach Henk Groener de tegenstander.

Of Groot daar van de partij kan zijn, is nog maar de vraag. Via een zogeheten hersenschuddingsprogramma moet de ernst van de kwetsuur bepaald worden. "Haar uitvallen kwam als een klap voor het team. Je weet hoe belangrijk zij is", zegt Wester na afloop.

Ze prijst dan ook de teamprestatie na het uitvallen van de aanvoerster. "We zeiden allemaal dat we de schouders eronder moesten zetten en de drive moesten behouden", aldus Wester. Bont sluit zich daarbij aan. "Als we iets willen bereiken, moeten we er staan als team. Dat hebben we gedaan."