NOS SchaatsenAangepast

Takagi troeft Wüst af en pakt eerste seizoenszege op 1.500 meter

Takagi nu wel de beste op 1.500 meter voor Wüst en Bowe

Bij de wereldbekerwedstrijden in het Poolse Tomaszow heeft Miho Takagi met groot machtsvertoon de 1.500 meter gewonnen. De Japanse was bijna een volle seconde sneller dan nummer twee Ireen Wüst: 1.57,32 om 1.58,21.

De 500 meter werd net als vrijdag gewonnen door de Oostenrijkse Vanessa Herzog.

Drie verschillende winnaars

Takagi (24) boekte in december 2016 haar eerste individuele wereldbekerzege en was vorig seizoen de beste op alle 1.500 meters die ze in de wereldbekercyclus reed. Op de Spelen moest ze genoegen nemen met het zilver achter Wüst.

Dit seizoen werd ze bij de wereldbekers in eigen land twee keer tweede: in Obihiro achter Brittany Bowe (nu derde in 1.58,25) en in Tomakomai achter Wüst. Het drietal was ook nu weer een stuk sterker dan de rest. Jevgenija Lalenkova werd vierde in 1.59,43.

Japanse coach De Wit: 'Dit was de eerste echt goede rit van Miho'

Herzog was op de 500 meter met 37,94 een fractie sneller dan vrijdag (37,97). De regerend Europees kampioene op de kortste afstand werd op de eerste vier 500 meters van de wereldbekercyclus tweede achter Nao Kodaira.

Herzog zegeviert opnieuw op 500 meter voor Fatkoelina

De Japanse verkiest een trainingskamp met de nationale ploeg boven de wereldbeker in Polen. Volgende week is ze er in Heerenveen wel weer bij. "Ik zou willen dat iedereen er is", zegt Herzog over de afwezigheid van Kodaira, "maar het is mooi dat ze er volgende week wel is."

'Nog nooit een WK-medaille'

Herzog eindigde vier keer als tweede, maar leidt het klassement dankzij haar twee zeges in Polen en de afwezigheid van de Japanse. "Vorig jaar won ik het klassement, die titel wil ik verdedigen. En ik won nog nooit een medaille op de WK afstanden, dat is zeker ook een doel dit seizoen. En op het EK hoop ik mijn titel te verdedigen."

Sprintster Herzog: 'Ik wil mijn titel in het klassement verdedigen'

De Russin Olga Fatkoelina werd net als vrijdag tweede; zij was met 38,10 iets langzamer dan een dag eerder (38,07). De top-5 werd net als vrijdag gecompleteerd door Brittany Bowe en de Russinnen Angelina Golikova en Daria Katsjanova.

Letitia de Jong was op plaats vijftien de beste Nederlandse (38,98) voor Jutta Leerdam (39,00).

Bekijk hieronder de uitslag van de 500 meter voor vrouwen:

Bekijk hieronder de uitslag van de 1.500 meter voor vrouwen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl