Alexander Cox na de uitschakeling met Ierland op het WK
NOS Sport

Nederlandse hockeycoach Cox met Ieren uitgeschakeld op WK

Het is de Nederlandse coach Alexander Cox niet gelukt om met Ierland de volgende ronde van het WK hockey te bereiken. Cox, ook coach van Kampong, had met de Ierse ploeg genoeg gehad aan een gelijkspel tegen Engeland, maar verloor met 4-2.

Door de nederlaag eindigde Ierland als laatste in groep B. Naast bondscoach Cox waren voor de Ieren nog twee spelers met een Nederlandse achtergrond actief: keeper David Harte en middenvelder Sean Murray spelen in de Nederlandse hoofdklasse voor respectievelijk Kampong en Rotterdam.

Ierland baalt: het WK is voorbij. Rechts Sean Murray, die actief is voor Rotterdam

Engeland verzekerde zich dankzij de winst van een plaats in de tussenronde, samen met China dat nu mag spelen tegen het Frankrijk van de Nederlandse coach Jeroen Delmee. De Chinezen gingen in hun laatste groepsduel hard onderuit tegen Australië: 11-0.

Australië was al zeker van de winst in groep B, maar dat weerhield de nummer één van de wereld er niet van om hard uit te halen tegen de Chinese ploeg. 11-0 is overigens net niet de grootste uitslag in de WK-historie. Acht jaar geleden won Australië met 12-0 van Zuid-Afrika.

Blake Govers, oud-speler van Bloemendaal, nam vrijdag drie van de elf doelpunten voor zijn rekening en werd uitgeroepen tot 'man of the match'. De laatste Australische goal kwam op naam van Tim Brand, die werd geboren in Gouda, maar op zijn derde vertrok naar Australië, het geboorteland van zijn moeder.

Oranje zondag in actie

Nederland speelt zondag in groep D zijn laatste groepswedstrijd tegen Pakistan. Die is vanaf 14.30 uur live te zien op NOS.nl en in de NOS-app. Oranje staat op de tweede plek, achter Duitsland. Als de Duitsers verliezen, kan Oranje, als het zelf wint, nog groepswinnaar worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl