Toxicologisch onderzoek op dode spreeuwen
NOS NieuwsAangepast

Mysterie van vergiftigde spreeuwen in Den Haag lijkt ontrafeld

Er lijkt een verklaring te zijn gevonden voor de dood van honderden spreeuwen in het Huijgenspark in Den Haag. Toxicologisch onderzoek wijst uit dat ze gif binnengekregen hadden. Een vermoeden was dat ze door mensen waren vergiftigd maar dat lijkt niet het geval.

Twintig onderzochte vogels hadden hadden niet alleen de onschuldige besjes van de taxusstruik in hun maag, maar ook giftige delen van de struik, meldt vogelopvang De Wulp op Facebook. Het onderzoek is gedaan door de Universiteit Wageningen. De afgelopen maanden zijn er bijna 350 dode spreeuwen aangetroffen in het Huijgenspark.

De vogelopvang had zelf ook sectie verricht op een aantal vogels, maar kon niets vinden. "Dat betekent dat er iets dieper in de weefsels moet zitten", vertelt Sharon Lexmond terugblikkend. Twintig levertjes werden daarom opgestuurd naar de universiteit voor toxicologisch onderzoek.

Zoete rode vruchtjes

Dat de spreeuwen (de resten van) besjes in hun maag hebben is normaal, aangezien de vogels gek zijn op de rode vruchtjes van de taxus. En normaal gesproken blijven ze van de giftige delen af. Lexmond van de vogelopvang vermoedt dat er ergens snoeiafval gelegen heeft waar de spreeuwen de besjes waar ze zo dol op zijn uithaalden en dat ze daarbij ook iets van de giftige delen binnenkregen.

Lege maag

Van meet af aan was de veronderstelling dat de vogels waren vergiftigd. "De dieren hadden een lege maag. Dat betekent dat ze misselijk waren, en dat wijten we dan aan het gif." De verzwakte dieren haalden nog net de boom waarin ze sliepen, maar vielen daarna dood neer.

Om er helemaal zeker van te zijn dat het taxusgif inderdaad de oorzaak is van de spreeuwensterfte, worden nog eens twintig andere levertjes door dezelfde onderzoeker bekeken. De uitslag daarvan komt waarschijnlijk volgende week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl