WA-autoverzekering voor jongeren duurder dan ooit
De premie voor een WA-verzekering voor de auto is hoger dan ooit. Vooral jongeren betalen de hoofdprijs. Een 18-jarige is maandelijks gemiddeld 147 euro kwijt, wat neerkomt op 1768 euro per jaar. 19-jarigen betalen 135 euro per maand.
Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer. De premies blijven stijgen omdat er meer en duurdere schades aan voertuigen zijn. Ook zijn er meer letselschades.
Bovendien zijn verzekeraars beter in staat om individuele risico's in kaart te brengen, zei Suzan Samson van Independer in het NOS Radio 1 Journaal. "Jongeren hebben een ander risicoprofiel. Ze hebben minder rijervaring, geen schadevrije jaren en nemen misschien af en toe net wat meer risico. Dat vertaalt zich in die hogere premie."
Na een jaar schadevrij rijden gaat de premie voor jongeren wel omlaag. "Hoeveel dat is, verschilt per verzekeraar", zei Samson, "maar het werkt ook twee kanten op. Want als je wel schade rijdt, verlies je vijf schadevrije jaren. Daarmee kom je in de min en dan moet je echt je portemonnee trekken."
Dure grap
Sinds september 2016 zijn de premies voor 18-jarigen volgens Independer gestegen met zo'n 30 procent. Ook voor andere leeftijdsgroepen stegen de premies. Volgens het Verbond van Verzekeraars is de grote premiestijging logisch. "We zien in de statistieken dat er meer ongelukken zijn en dat letselschade toeneemt", zegt een woordvoerder. "Jonge bestuurders rijden veel meer schade."
Ook autobestuurders boven de 76 jaar veroorzaken volgens de verzekeraars vaak schade. Maar gepensioneerden betalen volgens Independer gemiddeld maar een derde van wat jongeren moeten betalen voor een autoverzekering. "Dat komt ook omdat ze schadevrije jaren hebben opgebouwd", zegt de woordvoerder van het Verbond voor Verzekeraars. "En misschien rijden ouderen wel vaker schade, maar is de schadeomvang kleiner."
Voor jongeren wordt het kopen van een auto een dure grap. "Het gaat om flinke bedragen en jongeren verdienen meestal niet zo veel geld", aldus Samson van de vergelijkingssite. "Er is eerder onderzoek gedaan of jongeren openstaan voor alternatieven en dat blijkt zo te zijn. Maar dan moeten er vanuit de branche wel mogelijkheden komen."
Korting
Mogelijke alternatieven zijn een polis met een hoger eigen risico, een verzekering waarbij je 's nachts en in het weekend de auto laat staan of een korting voor goed rijden.
In dat laatste geval zit er een apparaatje in je auto dat meet hoe hard je rijdt en of je netjes remt. Dat kan leiden tot een premieverlaging van tientallen procenten. Als je slecht rijdt, betaal je juist meer.
De ANWB is blij met deze verzekeringsvorm. "Dit draagt bij aan de verkeersveiligheid", zegt een woordvoerder. "Het is een prikkel voor mensen om veiliger te rijden."