Het gezin van Sylvana tijdens pakjesavond
NOS Nieuws

Pakjesavond met een laag inkomen; stichtingen spelen voor hulpsint

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

  • Vincent Smit

    redacteur Economie

Sinterklaas wordt volop gevierd, voor ouders met een laag inkomen kan dat een lastige tijd zijn. Zoals bij het gezin van Sylvana Klaasen uit Breda. Ze moet rondkomen van 80 euro per week. "Als ik het verlanglijstje van mijn zoon zie, denk ik wel even van: o jee."

Organisaties die zich bezighouden met het inzamelen van speelgoed en cadeaubonnen voor kinderen in armoede, zien een enorme toename in het aantal aanvragen voor een ondersteuning bij Sinterklaas.

Hoe is het om pakjesavond te vieren als je bijna geen geld hebt? In deze video gaan wij langs bij het gezin van Sylvana terwijl zij het kinderfeest vieren.

Pakjesavond zonder geld voor cadeaus

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er vorig jaar zo'n 277.000 kinderen in gezinnen met een laag inkomen, zoals dat van Sylvana. Voor haar gezin is de decembermaand ieder jaar een pittige tijd. "Wij hebben een jongen van 8 jaar en een meisje van vijftien maanden. De oudste gelooft heilig in Sinterklaas. Op zijn verlanglijstje stonden dit jaar een gitaar en Playmobil."

Mensen met een laag inkomen kunnen zichzelf niet aanmelden om in aanmerking te komen voor een extraatje met Sinterklaas. Vaak gaat dat via Jeugdzorg of een bewindvoerder, iemand met inzicht in de financiële situatie.

Ingepakt bed

Toch probeert Sylvana haar kinderen cadeaus te geven op 5 december. "Ik probeer altijd al vanaf het begin van het jaar wat geld opzij te leggen, ook krijgen de kinderen vaak wat van mijn schoonouders. Maar dat zijn dan echt de praktische zaken. Twee jaar geleden moest mijn zoon echt een nieuw bed hebben, dat hebben we toen ingepakt."

Dit jaar wordt het gezin geholpen door 'Actie Pepernoot' van het Fonds Kinderhulp. Zo kreeg Sylvana een cadeaubon om uit te geven bij een webwinkel en zodoende toch cadeautjes voor haar kinderen te kunnen kopen. "De aanvragen gaan zo enorm hard dat wij vorige week met een enorme wachtlijst zaten", zegt Floor Fabi van het Fonds Kinderhulp. "Wij hebben een enorme groei gezien, omdat steeds meer maatschappelijke organisaties ons weten te vinden."

Ook bij stichting Sintvoorieder1 zijn ze druk bezig om 6500 kinderen in de regio Den Haag en Rotterdam van een cadeau te voorzien. Initiatiefnemer Esther Blom: "Wij hebben een extra inpakdag omdat we heel veel extra aanmeldingen krijgen. We doen heel veel donaties in natura, een grote afnemer is de voedselbank Haaglanden. We maken zelf cadeaupakketten met spullen die wij van mensen krijgen. "

Controle en misbruik

Sintvoorieder1 maakt geen gebruik van cadeaubonnen die de ouders kunnen inwisselen. "We horen vaak van hulpverleningsorganisaties dat ouders deze bonnen voor iets anders gebruiken. Dat is niet de bedoeling."

Bij de sinterklaasbank van Elisa Nuij krijgen ouders 25 euro om cadeaus voor kinderen te kopen. Dat gaat via een speciale coupon die alleen bij een grote landelijke speelgoedwinkel ingeruild kan worden tot 6 december. "We hebben het een keer met cadeaukaarten gedaan en dan zie je dat er dingen gebeuren die wij niet willen. Wij willen echt dat een cadeau bij het kind terechtkomt."

Nuij is van plan om dit jaar meer dan 5000 kinderen aan een cadeau te helpen. "Ik werk zelf bij de politie en werk de laatste twintig jaar met kinderen in arme gezinnen. Ik kwam ooit in een woning waar de matrassen op de grond lagen en er geen vloerbedekking was. En daar hing een tekening van Sinterklaas. Ieder kind heeft recht op de Sint en dan moeten we ervoor zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl