CZ stopt vergoeding 'belachelijke' alternatieve behandelingen
Zorgverzekeraar CZ stopt in 2019 met het vergoeden van enkele alternatieve behandelingen in de aanvullende zorgverzekering. Uit onderzoek blijkt dat hun klanten die "belachelijk" vinden, bevestigt CZ berichtgeving van De Telegraaf.
Reïncarnatietherapie, craniosacraaltherapie en ayurveda zijn enkele van de therapieën die niet langer worden vergoed. Met reïncarnatietherapie wordt in trance geprobeerd onverwerkte trauma's uit het verleden, of een eventueel eerder leven, te behandelen, terwijl craniosacraaltherapie zich focust op verstoringen in het bindweefsel. Ayurveda is een Indiase geneeswijze waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van reinigingskuren, massages en yoga.
Arjen Lubach
"We kregen al langer klachten van klanten die het onzin vinden dat ze meebetalen aan dergelijke therapieën", zegt een CZ-woordvoerder. "De zorgpremies worden hoger, en meer mensen gaan shoppen bij verzekeraars. Steeds grotere groepen zeggen dan: ze moeten die therapieën maar zelf betalen. Een uitzending van Zondag met Lubach over alternatieve geneeswijzen gaf dat sentiment een boost."
De zorgverzekeraar liet marktonderzoeker GfK daarop onafhankelijk onderzoek doen naar het sentiment onder klanten. Uit het onderzoek, onder 301 verzekerden, bleek dat 26 procent grote weerstand voelt tegen reïncarnatietherapie, terwijl 3 procent de therapie essentieel vindt. Alle therapieën die op minder dan 12 procent steun konden rekenen, worden uit de aanvullende zorgverzekering gehaald.
"Klanten kunnen natuurlijk alle therapieën blijven volgen, maar deze worden niet meer vergoed", zegt de woordvoerder. Overigens blijft een deel van de alternatieve behandelingen, zoals acupunctuur, chiropractie en homeopathie vallen onder de aanvullende zorgverzekering. "Met die behandelingen hebben weinig mensen een probleem."
Petitie
Therapeuten van de niet vergoede aanvullende zorg en hun patiënten zijn een petitie gestart tegen het besluit. De petitie, die inmiddels ruim 19.000 keer is getekend, wordt vrijdag overhandigd aan CZ.
De CZ-woordvoerder wijst erop dat aanvullende zorgverzekeringen niet een zaak zijn van de overheid, maar van de verzekeraars zelf. "Het gaat om het sentiment onder onze klanten."