Fans van Boca Juniors tijdens de wedstrijd tegen River Plate om de Copa Libertadores
NOS Voetbal

Wat nu met de Superclásico: Abu Dhabi, zonder fans of diskwalificatie?

De bazen van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond (CONMEBOL) komen dinsdag bij elkaar om een besluit te nemen over het restant van de chaotische finale van de Copa Libertadores tussen River Plate en Boca Juniors. Een ding staat vast: er is weinig tijd.

De return van de strijd om het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor clubteams in Buenos Aires (de eerste wedstrijd eindigde in 2-2) werd afgelopen weekend tot twee keer toe afgelast, nadat de bus van Boca Juniors zaterdag bij het stadion van River Plate met stenen was bekogeld. Daarbij sneuvelden ramen en raakten meerdere spelers (licht)gewond, ook omdat de politie traangas gebruikte in een poging de fans te verdrijven.

De CONMEBOL verschoof het duel vervolgens naar zondag, maar kwam terug op dat besluit na protest van Boca Juniors. De club achtte zich niet in staat om te spelen.

Hoe verder?

Hoe moet het nu verder? Gek genoeg wordt op het hoofdkantoor van de CONMEBOL in het Paraguayaanse Luque naar een antwoord op die vraag gezocht. Terwijl de drie belangrijkste partijen - de voorzitters van Boca Juniors, River Plate en de CONMEBOL - maandag nog allemaal in Buenos Aires aanwezig waren.

Veel opties voor de finale - of het restant daarvan - zijn er overigens niet meer. Komende vrijdag en zaterdag is de G20-top in Buenos Aires, waarbij alle wereldleiders aanwezig zullen zijn. Het lijkt op voorhand uitgesloten dat zo'n groot evenement samengaat met de finale van de Copa Libertadores tussen de twee rivaliserende clubs uit de Argentijnse hoofdstad. Toch is enige haast geboden.

Op 12 december start immers in Abu Dhabi het WK voor clubteams, inclusief de kampioen van Zuid-Amerika. De winnaar van de Copa Libertadores stroomt overigens pas in bij de halve finales op 18 december.

Abu Dhabi en Genua

Dit voedde op sociale media het gerucht dat de tweede wedstrijd tussen Boca Juniors en River Plate weleens in Abu Dhabi zou kunnen worden gespeeld. Een club moet er toch al naartoe. Praktisch? Ja. Veilig? Waarschijnlijk wel. Maar een iconische finale in de woestijn? Het klinkt niet als de meest waarschijnlijke optie.

De Italiaanse stad Genua is wel serieus bereid om als gastheer op te treden voor de finale vanwege de historische en culturele band met Buenos Aires en beide clubs. Toch lijkt ook dit idee weinig kans van slagen te hebben.

Een andere mogelijkheid is om de finale achter gesloten deuren te spelen. Geen fijne gedachte voor de fans en liefhebbers, maar er is voor de CONMEBOL zelfs nog een optie die rigoureuzer is: diskwalificatie van River Plate.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de Zuid-Amerikaanse bond die strafmaat gebruikt. Boca Juniors werd namelijk in 2015 uitgesloten van de achtste finales van de Copa Libertadores, waarin de aartsrivalen elkaar ook al troffen, toen Boca-fans de spelers van River Plate met traangas belaagden.

Zwarte bladzijde

Die zwarte bladzijde heeft de club nog niet omgeslagen. "Elke andere uitkomst nu dan de straf die Boca destijds kreeg, zou als een ongelijkwaardige behandeling voelen", benadrukt Boca Juniors in een verklaring over een eventuele uitsluiting van River Plate.

Boca vindt dat River Plate de veiligheid van de bus had moeten garanderen en dreigt zelfs met een arbitragezaak bij sporttribunaal CAS als de aartsrivaal niet wordt gestraft.

'River Plate-Boca Juniors heeft ook een politieke component'

De oorsprong van alle hectiek ligt volgens burgemeester Horacio Rodríguez van Buenos Aires bij een politie-inval van afgelopen vrijdag bij de harde kern van River Plate. Er zouden toen driehonderd toegangskaarten en anderhalf miljoen euro in beslag zijn genomen. De harde kern van River Plate zocht vervolgens vergelding, aldus de burgemeester, en viel een dag later de bus van Boca Juniors aan.

'Hooligans verlenen hand- en spandiensten'

"Maar de burgemeester heeft misschien ook wel een beetje boter op zijn hoofd, want het zijn dezelfde politici die al decennialang een oogje dichtknijpen voor het supportersgeweld", legt de Nederlandse journalist Remi Lehmann uit.

Lehmann werkt in Buenos Aires voor diverse Nederlandse en internationale media als correspondent. "De politiek is deels afhankelijk van die voetbalhooligans voor hand- en spandiensten, zoals bijvoorbeeld bij presidentscampagnes om politieke tegenstanders te intimideren. Dus dit geheel heeft ook een politieke component."

Politiek of niet, de bobo's van de CONMEBOL zullen snel een besluit moeten nemen om de finale van de Copa Libertadores 2018 niet de boeken in te laten gaan met een nog dikkere zwarte rand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl