Ophef in Amerika om Thanksgiving-tekenfilm Charlie Brown
Een 45 jaar oude Amerikaanse Thanksgiving-traditie is plotseling in een ander daglicht komen te staan na beschuldigingen van racisme.
Traditiegetrouw wordt rond de Amerikaanse feestdag de tekenfilm A Charlie Brown Thanksgiving op televisie uitgezonden. Dat gebeurt al sinds 1973, maar deze keer leverde dat plotseling veel boze reacties op van mensen die de film racistisch vinden.
Tafelschikking
De kritiek is vooral gericht op de tafelschikking in de scène waarin Charlie Brown en zijn vrienden (onder wie de hond Snoopy) aan tafel zitten voor het Thanksgiving-diner.
Het enige zwarte personage uit de strip, Franklin, is daarbij in zijn eentje aan één kant van de tafel geplaatst op een gammele tuinstoel die verderop in de tekenfilm instort. De overige personages zitten allemaal bij elkaar op stevige stoelen.
"Waarom zit Franklin helemaal alleen aan een tafel. Dat is me als kind nooit opgevallen", twittert bijvoorbeeld iemand. "Ik kijk niet meer naar Charlie Brown tot er iemand bij hem komt zitten aan zijn kant van de tafel", schrijft een ander.
Ook het feit dat Franklin op een wankele stoel zit die verderop in de tekenfilm omvalt waardoor hij op de grond belandt is veel mensen een doorn in het oog.
Maar ook liefhebbers van Charlie Brown laten van zich horen. Zij zeggen dat de strip, waarop de tekenfilm gebaseerd is, in zijn historische context moet worden gezien. De maker, Charles Schulz was juist baanbrekend en verzette zich tegen racisme door Franklin in de strip op te nemen, zeggen zij.
Schulz voegde Franklin toe aan de personages in zijn komische strip Peanuts op verzoek van een lerares. Zij schreef in een brief aan Schulz dat het opnemen van een zwart karakter in de strip een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de integratie van Afro-Amerikanen in de samenleving.
De rassensegregatie was in 1964 afgeschaft door de Civil Rights Act, maar van gelijkheid was nog allerminst sprake. Schulz vond het daarom een sympathiek idee en zo deed Franklin zijn intrede in de viendengroep in Peanuts.
Schulz's uitgever was daar echter niet blij mee en zette hem onder druk het personage weer te verwijderen uit de strip. Naar verluidt zou Schulz hem het volgende te verstaan hebben gegeven: "of je drukt het zoals ik het heb getekend, of ik neem ontslag".