Kabinet trekt meer geld uit voor viering 75 jaar vrijheid
Het kabinet trekt nog eens 1,25 miljoen euro uit voor educatieve projecten rondom de viering van 75 jaar vrijheid in 2020. Dat heeft verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van betrokkenen in Groenekan.
Dit bedrag komt boven op de al eerder uitgetrokken 3,5 miljoen euro voor het Comité 4 en 5 mei en een miljoen voor elk van de drie kampen Amersfoort, Vught en Westerbork.
De voorbereidingen voor een grootse viering van 75 jaar vrijheid zijn op allerlei plekken in ons land al in volle gang. Bij de bijeenkomst in Groenekan waren 400 betrokkenen, zowel vrijwilligers als professionals , bijeen om ideeën en gedachten uit te wisselen.
'Scharnier tussen herinnering en geschiedenis'
Voorzitter Gerdi Verbeet van het Comité 4 en 5 mei sprak van een "bijzondere opdracht". "Het is misschien wel voor het laatst dat ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog actief deel kunnen nemen aan de lustrumactiviteiten. Deze herdenking en viering vormen daarom een scharnier tussen de persoonlijke herinnering van hen die het aan den lijve ondervonden en de geschiedenis."
Om de vele initiatieven in goede banen te leiden is de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid opgericht. Iedereen kan daar activiteiten aanmelden of vinden. De belangstelling om lokaal evenementen te organiseren rondom het thema is volgens de stichting groot.
Het Comité 4 en 5 mei heeft inmiddels een programma bekendgemaakt voor de nationale vieringen. De aftrap is op 31 augustus 2019 bij de herdenking van de slag om de Schelde in augustus 1944, de eerste slag op Nederlands grondgebied die leidde tot de bevrijding van Zuid-Nederland. Het slotstuk is de viering van 75 jaar Verenigde Naties op 24 oktober 2020.
Staatssecretaris Blokhuis van VWS, die oorlogsgetroffenen en herinnering van de Tweede Wereldoorlog in zijn portefeuille heeft, wees al eerder op het belang van herdenken: "Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog is een krachtig middel om discriminatie en uitsluiting, antisemitisme en andere vormen van haat te leren signaleren, bespreekbaar te maken en de samenleving daarvoor weerbaar en alert te maken."