Amerikaanse missionaris gedood door geïsoleerde stam, repatriëring moeilijk
Hij was gewaarschuwd met een pijl, dwars door de bijbel die hij tegen zijn borst hield. Toch ging de diepgelovige Amerikaan John Chau (27) nog twee keer naar het Indiase eiland Noord-Sentinel, aan de rand van de Andamanse Zee voor Myanmar. Doel was een ontmoeting met een van de laatste geïsoleerde stammen ter wereld. Het werd zijn dood.
Het is verboden de Sentinelezen te benaderen of het eiland te betreden zonder toestemming. De stam, met nog naar schatting tientallen tot zo'n honderd leden, leeft al tienduizenden jaren in isolement. Contact met de buitenwereld kan hen ziek maken of zelfs uitroeien, zegt Survival International, een belangenbehartiger voor inheemse volkeren, tegen de BBC.
Afgelopen zaterdag begroef de stam Chau's lichaam op het strand van het eiland, zeggen de vissers die Chau op weg hadden geholpen. Autoriteiten zoeken nog steeds naar manieren om zijn stoffelijk overschot te bergen zonder de stam te storen.
Door een politieverklaring, verhalen van zijn familie en aantekeningen die Chau bijhield tot de avond voor zijn dood, wordt nu steeds meer duidelijk wat de zelfverklaard ontdekkingsreiziger en 'slangenbeetoverlevende' bezielde.
Arrestaties
Dat Chau niet naar het eiland mocht, had hij kunnen en moeten weten. Hij betaalde vissers en een lokale ondernemer om hem illegaal dicht bij Noord-Sentinel te varen. Zeven van hen zijn om die reden gearresteerd.
Dat het gevaarlijk zou zijn, wist hij ook. In 2006 waren nog twee vissers gedood die waren afgedreven naar het eiland. Na de grote tsunami van 2004 werden pijlen geschoten op een helikopter, die op het eiland moest landen vanwege mogelijke schade.
Word niet boos op mij of op God als mij wat overkomt.
"Jullie verklaren me misschien voor gek, maar ik vind het de moeite waard het woord van Jezus te verkondigen aan deze mensen", schreef Chau volgens de Amerikaanse pers in een bericht aan zijn moeder. "Ik kan niet wachten hen de troon van God te zien aanbidden. Word niet boos op mij of op God als mij wat overkomt."
Dus ging Chau op 15 november vanaf een vissersboot met een kano naar het eiland. Naar verluidt was hij bepakt met een bijbel en cadeaus als een voetbal en vis. De eilanders reageerden boos en schoten pijlen op hem. Een daarvan raakte de bijbel, een ander verwondde Chau.
Een dag later probeerde Chau het volgens CNN nog een keer. Toen vernielden de eilandbewoners zijn kajak. Hij zwom terug naar de vissersboot, en probeerde het een dag later weer, toen zwemmend. Hij kwam niet meer terug.
Vergeving
Nabestaanden roepen op Chau's Instagram op tot vergeving van zijn handlangers en de stam. Volgens hen handelde Chau uit liefde voor de Sentinelezen. De familie zegt in de verklaring niets over de bijzondere status van de stam.