Team onder de 10 van voetbalclub DOVO
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Voetbalclub DOVO werkt niet langer mee aan scouten onder 10 jaar

De Veenendaalse amateurclub DOVO leent spelers onder de 10 jaar niet meer uit voor stages bij profclubs. DOVO noemt het scouten van de jonge voetballers door betaaldvoetbalorganisaties "pedagogisch onverantwoord".

Op zaterdagochtenden komen geregeld scouts van Vitesse, FC Utrecht, NEC en De Graafschap kijken welke jonge talenten in Veenendaal voetballen. Wie in het oog springt, wordt uitgenodigd voor een stage. De Veenendaalse vereniging heeft de profclubs zijn nieuwe standpunt laten weten.

Hoofd opleidingen van DOVO Michael Brussen vindt dat voetballers van teams onder de 10 jaar eerst moeten groeien bij de amateurs. "Er zijn geen onderzoeken waaruit blijkt dat scouten op zeer jonge leeftijd effect heeft", zegt Brussen tegen RTV Utrecht. "We vinden die kinderen veel te jong om ze uit het veilige amateurklimaat en eigen omgeving te halen."

Afvallers

Een andere reden om het beleid aan te passen is de teleurstelling van kinderen en ouders als de jonge spelers na te zijn uitgenodigd voor een stage uiteindelijk niet verder mogen bij de profclub. En bijna alle jonge DOVO-voetballers vallen af.

De amateurclub zegt kinderen geen kansen te willen ontnemen. "Sterker nog, we zijn er voorstander van dat eenieder zijn of haar eigen top probeert te halen", zegt Brussen.

De KNVB scout zelf in de leeftijdsgroep 11 tot en met 17. Scouts van de voetbalbond bezoeken clubs en nodigen dan talentvolle spelers uit voor het Jeugdplan dat in diverse regio's selectieteams heeft.

Advertentie via Ster.nl