Duitsland baalt na de nederlaag tegen Nederland
NOS Voetbal

Groepsfase Nations League voorbij: Duitsland geen groepshoofd bij loting

Nu alle groepswedstrijden in de Nations League zijn afgewerkt is het tijd om de balans op te maken. Wie gaat wanneer spelen en wat zijn de gevolgen voor de EK-kwalificatie? Zo weet Duitsland na vanavond dat het geen groepshoofd is bij de loting voor die kwalificatie en gaat Oranje op voor een lucratief Nations League-toetje in Portugal.

Nations League Finals

De deelnemers aan het finaletoernooi van de Nations League waren gisteren al bekend. Door de 2-2 van Oranje bij Duitsland werd Nederland groepswinnaar in groep 1 van de A-divisie. Daarmee voegde Oranje zich bij de andere groepswinnaars in deze divisie, Portugal, Zwitserland en Engeland.

Oranje speelt op 5 of 6 juni 2019 in Portugal eerst een halve finale, drie of vier dagen later volgt een mogelijke finale. Wie Nederland treft in de halve eindstrijd is nog niet bekend; de loting voor de lucratieve UEFA Nations League Finals vindt op 3 december plaats.

Oranje viert feest in Gelsenkirchen na de 2-2 tegen Duitsland

Promotie en degradatie

Duitsland werd laatste in de groep van Nederland en degradeerde daardoor naar de tweede divisie. Ook WK-finalist Kroatië daalt af naar het tweede niveau en zal bij de volgende editie van de Nations League minder sterke landen treffen.

Oekraïne, Zweden, Bosnië en Herzegovina en Denemarken wisten hun groep in de B-divisie te winnen en promoveren naar de A-divisie.

Duitsland geen groepshoofd bij kwalificatie EK 2020

De uitkomst van de Nations League heeft ook gevolgen voor de indeling van de groepen bij de komende EK-kwalificatie. De tien beste landen genieten een beschermde status en zijn groepshoofd.

Nederland is een van die tien landen en ontloopt daardoor onder meer Frankrijk, Spanje en Italië, maar het kan wel Duitsland treffen. Polen had dinsdagavond aan een 1-1 gelijkspel bij Portugal genoeg om zich ook bij de beste tien landen te scharen en daarmee de Duitsers te veroordelen tot pot 2.

Bij de loting voor de EK-kwalificatie, op zondag 2 december in het Zwitserse Nyon, worden de deelnemers aan de Nations League Finals groepshoofd van een groep met vijf landen. Dit om deze landen niet een overvolle speelkalender te bezorgen.

De beste twee landen van iedere groep plaatsen zich voor het EK, dat in 2020 in twaalf Europese landen gespeeld zal worden. In totaal doen er 24 landen mee aan het EK.

Pot 1 EK-kwalificatie 2020

Nederland Spanje
Zwitserland Frankrijk
Portugal Italië
Engeland Kroatië
België Polen

Play-offs EK-kwalificatie

Voor landen die na de EK-kwalificatie nog geen ticket hebben zijn er in maart 2020 nog play-offs. Wie er mee mogen doen aan deze play-offs, waar vier tickets worden verdeeld, wordt dan weer bepaald aan de hand van de resultaten in de Nations League.

De beste vier landen van iedere divisie gaan dan onderling de strijd aan om één ticket. Dit betekent ook dat er een land uit de D-divisie naar het EK zal gaan. Georgië, Wit-Rusland, Kosovo en Macedonië wonnen hun groep en gaan, mochten ze zich niet plaatsen via de EK-kwalificatie, in de play-offs bepalen wie mag debuteren op een EK.

Nations League, hoe zit het nu precies?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl