Arnoud van der Struijk
Arnoud van der Struijk
De game Battlefield V die vandaag uitkomt, speelt zich gedeeltelijk af in Rotterdam. Maar hoe realistisch is dat spel? We spelen het met Pieter van den Heede, een historicus gespecialiseerd in games en hoe de Tweede Wereldoorlog daarin weergegeven wordt.
Het eerste wat hem opvalt: het ontbreken van Nederlanders. De Duitsers nemen het bij station Blaak, het Witte Huis en de spoorbrug op tegen de Britten. Terwijl die twee legers daar nooit tegenover elkaar stonden.
Van den Heede noemt dat een bewuste keuze van de makers. "In alle oorlogspellen vechten de Duitsers tegen de Britten, omdat dat nu eenmaal meer mensen aanspreekt. Het Nederlandse leger is alleen leuk voor Nederlanders."
We speelden samen met Pieter een potje Battlefield en in de video zie je wat hem nog meer opviel.
Dat de game niet helemaal klopt, is volgens Van den Heede niet erg. "Een heel nieuwe generatie komt door het spel wél in aanraking met de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt er een gevoel bij als je speelt. Dat het dan niet 100 procent klopt, snappen de spelers zelf ook wel. Het blijft tenslotte een spel."
Stichting Herdenking 14 mei 1940 is het met Van den Heede eens. Gisteren maakte de stichting bekend dat die overweegt om de game te gebruiken om jongeren te bereiken.
Eerder was er nog felle kritiek op Battlefield, omdat vrouwen een te grote rol in het spel zouden spelen. Dat zou volgens een grote groep Battlefield-spelers niet stroken met de realiteit. Een topman van ontwikkelaar EA, Oskar Gabrielson, voelde zich genoodzaakt om op de ontstane ophef te reageren op Twitter.
Van den Heede vindt het niet meer dan logisch dat er ook met vrouwen gespeeld kan worden. "Meer dan de helft van de wereldbevolking was toen vrouw, dus het lijkt me een heel mooie keuze. Ook omdat je het in de gamewereld nog te weinig ziet."