NOS Nieuws

Verdachten van huiselijk geweld sneller om tafel met hulpverlening

Het duurt te lang voordat verdachten van kindermishandeling of huiselijk geweld met de reclassering en justitie om tafel zitten, om nieuw geweld te voorkomen. Dat vindt minister Dekker van Rechtsbescherming. Een proef in Oost-Nederland met een spreekuur waar verdachten al binnen twee weken terecht kunnen, wordt daarom vanaf volgend jaar uitgebreid naar Oost-Brabant.

Het 'spreekuur Huiselijk Geweld' is een initiatief van Reclassering Nederland en het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland. Mensen die daar worden verdacht van huiselijk geweld of kindermishandeling worden binnen twee weken na hun aanhouding voor het spreekuur uitgenodigd. Het afgelopen jaar kwamen er gemiddeld achttien mensen per week naartoe.

Een van de deelnemers aan het spreekuur vond dat in het begin heel moeilijk, zegt hij in deze video. "Hier wil je niet wezen." Maar volgens hem heeft het spreekuur hem uiteindelijk veel gebracht.

Zo werkt het spreekuur Huiselijk Geweld

Tijdens het spreekuur bekijkt de reclassering hoe ernstig de situatie van de verdachte en het slachtoffer is en welke maatregelen ze kunnen nemen om het geweld te stoppen. De reclassering staat daarbij in nauw contact met het Openbaar Ministerie, dat ook regelmatig aanschuift. Ook worden bijvoorbeeld het steunpunt Veilig Thuis, de wijkagent en de behandelend arts er bij betrokken.

"We spreken een cliënt nu binnen twee weken en geven in die periode ook advies aan de officier van justitie", zegt Kirstie Schmitz, reclasseringswerker en initiatiefnemer van het spreekuur in Oost-Nederland. "Dat was in het verleden wel anders: toen kregen wij als reclassering pas een adviesopdracht op het moment dat de zitting gepland was. Dat kon soms wel maanden duren."

VR-bril

Nu kan de reclassering bijvoorbeeld al in een vroeg stadium een gedragstraining opleggen. Een van de onderdelen daarvan werkt met virtual reality. Deelnemers ervaren met een speciale VR-bril hoe het voor een zevenjarig kind is om een heftige ruzie tussen zijn ouders mee te maken.

Volgens reclasseringswerker en gedragstrainer Mirjam Goudsmit is dat een heel intense ervaring, omdat deelnemers met de neus op de feiten gedrukt worden. "Mensen weten vaak stiekem wel hoe heftig ruzies zijn voor kinderen, maar het is natuurlijk pijnlijk om dat te erkennen en te uiten. Deze simulatie stimuleert hen om zich kwetsbaarder op te stellen."

Bekijk in de video hieronder hoe de VR-simulatie eruitziet.

VR-bril voor daders van huiselijk geweld

De VR-bril wordt sinds vorig jaar als pilot gebruikt in gedragstrainingen van de reclassering. Begin 2019 volgt er een proef met een nieuwe versie die nog realistischer is.

Met projecten als deze moet worden voorkomen dat daders van huiselijk geweld of kindermishandeling opnieuw in de fout gaan. Minister Dekker: "Straffen duurt lang en het is ook belangrijk dat een dader weet dat hij zijn gedrag moet veranderen. Soms willen partners na zo'n incident namelijk toch met elkaar door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl