De zon schijnt door de bomen bij buurtschap Drie in Gelderland
NOS Nieuws

Zonnigste herfst ooit in groot deel van Nederland

Het is een weerrecord waar zonliefhebbers van smullen: op veel plaatsen is het de zonnigste herfst ooit gemeten. En het lijkt er sterk op dat 2018 de Nederlandse geschiedenisboeken ingaat als het jaar met de meeste zonneschijn.

"De verklaring daarvoor is dat we veel hogedrukgebieden hebben gehad boven Europa", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Over het algemeen geldt in meteorologie: een hoge luchtdruk staat voor droog weer en veel zon. "Ook hadden we weinig fronten met bewolking, dan krijg je zo'n zonnig jaar."

Weerplaza deelde op Twitter een kaartje met de plaatsen waar vandaag het herfstzonrecord werd verbroken. Zuid-Limburg spant de kroon met 465 zonuren. In het noorden van het land werd het vorige record nog niet verbroken. De meteorologische herfst duurt van 1 september tot en met 30 november.

Na twee zonovergoten dagen is het einde van de heldere periode nabij. "Vanaf vanavond begint de bewolking", zegt Hiemstra. Een uitgebreide weerverwachting vind je op onze weerpagina.

Volgend record?

De Bilt passeerde volgens Weerplaza vandaag nog een mijlpaal, namelijk 2000 uur aan zonneschijn in 2018. Daarmee ligt dit jaar op koers om het zonnigste jaar ooit gemeten te worden. Het vorige record stamt uit 2003, met 2022 zonuren.

"Dat zullen we waarschijnlijk wel halen", zegt Hiemstra over het naderende weerrecord. "De kans is niet zo groot dat we de komende anderhalve maand alleen maar bewolking krijgen. Maar je weet het nooit zeker."

Volgens Weerplaza was december 1969 de meest bewolkte december ooit. Toen scheen de zon slechts 19 uur, verspreid over heel de maand. Als dit record volgende maand wordt geëvenaard, dan nog zou de zon de resterende novembermaand slechts 5 uur moeten schijnen om 2018 af te sluiten als het zonnigste jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl