NOS SportAangepast

Droomdebuut 15-jarige Turk in Moto3, glibberen in MotoGP

Droomdebuut 15-jarige Turk in Moto3, glibberen in MotoGP

Moto3-coureur Can Öncü heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de laatste race van het jaar, de Grote Prijs van Valencia, te winnen. De Turk bezorgde zijn land bij zijn debuut de eerste GP-zege ooit en is met 15 jaar en 115 dagen tevens de jongste winnaar ooit van een GP.

De leeftijdsgrens om mee te doen aan een GP ligt op 16 jaar, maar als winnaar van de Rookies Cup mocht Öncü met een wildcard toch deelnemen. Hij reed in de kwalificatie al de vierde tijd.

Öncü werkte zich in de race direct naar voren en nam na valpartijen van Marco Bezzecchi en de van pole gestarte Tony Arbolino in de twaalfde ronde de leiding. In de slotronde kwam hij nog bijna ten val. De Spanjaard Jorge Martin was al zeker van de wereldtitel.

Dovizioso glibbert naar zege in MotoGP

Andrea Dovizioso won in de MotoGP-klasse de laatste race van het seizoen. De Italiaan bleef in een spectaculaire wedstrijd Álex Rins ruim voor. Het circuit stond door de stromende regen blank en de spekgladde baan eiste flink wat slachtoffers.

Andrea Dovizioso rijdt voorop in de stromende regen

Zo gleden Maverick Vinales (eerste in de kwalificatie), Danilo Petrucci (vierde), wereldkampioen Marc Márquez (vijfde) en Andrea Iannone (zevende) hard onderuit.

Na dertien ronden werd de race stilgelegd. Na een onderbreking van drie kwartier werd de wedstrijd hervat, al bleef het glad. Ook Valentino Rossi viel nog, waarna Dovizioso onbedreigd zijn vierde zege van het seizoen boekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl