De eerste gevolgen van de nagespeelde aardbeving
NOS Nieuws

Zuidwolde oefent voor aardbeving met 'ingestorte' kerktoren en brug

Om 09.30 uur begon vanochtend in Zuidwolde in Groningen een aardbeving. Geen echte gelukkig. Het natuurgeweld werd nagebootst door de Veiligheidsregio Groningen om inwoners van het aardbevingsgebied voor te bereiden op een rampscenario. In de loop van de ochtend meldden zich actievoerders uit de omgeving bij de oefening.

Het klonk vanochtend in het dorp alsof het rommelde. Op een subwoofer in het dorp werd het geluid van een voorbijrijdende vrachtwagen afgespeeld. Daarna was het afwachten hoe de ruim duizend inwoners van Zuidwolde zouden reageren.

"Dat was even spannend. Het is niet zo dat het dorp massaal meedoet, maar er kwamen wel enkele tientallen mensen naar buiten", zegt Sylvian Noeken van de Veiligheidsregio. "Zij controleerden het huis op schade of belden even bij de buren aan om te vragen hoe het ging."

In de loop van de ochtend meldde zich een groep actievoerders uit de rest van Groningen. Zij zijn niet tegen de oefening, maar vinden wel dat er aandacht moet komen voor wat zij de 'echte slachtoffers van aardbevingen' noemen.

"Dat hoort erbij, ook die mensen zijn ongerust dat er een aardbeving kan komen", zegt directeur van de Veiligheidsregio Groningen, Wilma Mansveld bij RTV Noord. "Ik vind dat daar altijd ruimte voor moet zijn."

Actievoerders uit het aardbevingsgebied bij de oefening

Inwoners redden zichzelf

De inwoners van Zuidwolde waren vooraf op de hoogte gesteld van de oefening. Het is de bedoeling dat zij zichzelf proberen te redden, zonder al te veel hulp van de hulpdiensten. "Door het hele dorp gebeuren onverwachte dingen", vertelde Erica van Lente, burgemeester van de gemeente waarin Zuidwolde ligt, in het NOS Radio 1 Journaal.

Zo is in een straat zogenaamd een auto tegen een boom gebotst na de aardbeving. Ook is een nagemaakte kerktoren ingestort, de "toren" van containers en betonplaten ligt op de grond. De Veiligheidsregio wil vooral zien hoe de samenwerking tussen de inwoners verloopt.

Sommige dorpelingen willen niet meedoen aan de oefening. "Bijvoorbeeld omdat hun gezondheid dat niet toelaat of omdat ze zo geraakt zijn door de gaswinningsproblematiek dat ze dat niet zien zitten", zegt Van Lente. "'Er zijn ook mensen van de GGD aanwezig, zodat mensen die extra door deze oefening worden geraakt, hun verhaal kwijt kunnen."

De oefening duurt in totaal drie dagen. Vanmiddag doen ook de hulpdiensten massaal mee, maar aanvankelijk moesten de inwoners van Zuidwolde zichzelf redden. Van Lente: "Bij een eventuele echte aardbeving zijn zij degenen die geraakt worden en moeten zij misschien ook wel eerste hulp verlenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl