Pieter van den Hoogenband
NOS Sport

Van den Hoogenband chef de mission op Spelen 2020 Tokio

Pieter van den Hoogenband is de chef de mission van de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Spelen van 2020. NOC*NSF maakte de benoeming dinsdag bekend. Van den Hoogenband is volgend jaar ook de chef de mission van de Nederlandse ploeg bij de Europese Spelen in Minsk.

De 40-jarige Van den Hoogenband is in Tokio de opvolger van Maurits Hendriks, die de baan in 2016 tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro combineerde met die van technisch directeur. Tijdens de afgelopen Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang was Jeroen Bijl de chef de mission.

Chef de Mission Paralympische Spelen

NOC*NSF maakte ook bekend dat voormalig paralympisch tennisster Esther Vergeer als chef de mission zal optreden bij de Paralympische Spelen in Tokio (ook 2020).

"We hebben voor deze beide chefs gekozen vanwege hun grote een veelzijdige ervaring in de topsport. Ze hebben bij eerdere uitzendingen laten zien dat zij goed in staat zijn om tijdens de Spelen onze sporters optimaal te laten presteren", verduidelijkte technisch directeur Maurits Hendriks van de sportkoepel de keuze voor de twee.

Van den Hoogenband: 'Zou het heel graag doen'

Eind september gaf Van den Hoogenband al te kennen wel oren te hebben naar de functie. "Ik heb aangegeven dat ik het heel graag wil. Ik vind het een enorm mooie functie en ik zou heel graag TeamNL willen aanvoeren", zei de voormalige topzwemmer destijds.

"We zijn in gesprek en we moeten respecteren dat het proces tijd nodig heeft."

Sydney

Het hoogtepunt in de zwemloopbaan van Van den Hoogenband is zijn gouden plak op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag, op de Spelen van Sydney in 2000. In Australië was hij ook de snelste op de 200 meter vrij.

Pieter van den Hoogenband met zijn gouden medaille op de 100 meter in Sydney

Op de Spelen van 2004 in Athene werd hij opnieuw olympisch kampioen op de 100 vrij. Met zijn titelprolongatie trad hij in de voetsporen van Aleksandr Popov (1996), Johnny Weissmuller (1928) en Duke Kahanamoku (1920).

EJOF

In 2008 zette Van den Hoogenband een punt achter zijn actieve sportcarrière. De afgelopen jaren deed Van den Hoogenband als chef van de Nederlandse jeugdequipe ervaring op bij het EJOF, oftewel het Europees Jeugd Olympisch Festival.

De loopbaan van Van den Hoogenband in 1 minuut

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl