Quincy Promes en Memphis Depay tijdens Nederland-Duitsland
NOS Voetbal

'Frankrijk zal Oranje de bal geven en dat wordt een probleem'

Er komen oranjegekleurde dagen aan. Eerst proberen de vrouwen zich in Zwitserland te plaatsen voor het WK, daarna mogen de mannen aan de bak in de Nations League.

Dat de vrouwen het WK halen, staat volgens de gasten van het Sportforum vast, de mannen krijgen het een stuk moeilijker komende week. Te beginnen vrijdag tegen Frankrijk in De Kuip.

"De laatste keer dat we in Rotterdam van de Fransen wonnen was in maart 1981", weet NOS-commentator Joris van den Berg.

'We hadden het meeste balbezit en domineerden...'

Toen was VI-journalist Pieter Zwart nog niet eens geboren. Hij staat bekend om zijn tactische analyses en kent ook de Franse ploeg goed. "Het wordt lastig voor Oranje, omdat Frankrijk pragmatisch speelt", zegt Zwart.

"Ze moeten niet, zullen defensief gaan spelen en Nederland de bal geven. Dat kan een probleem worden. Dit nieuwe Oranje onder Ronald Koeman kan goed verdedigen en counteren, maar om het spel maken - waar we traditioneel goed in zijn - zijn we nog niet ver genoeg."

Hij vervolgt: "Dus ik vrees dat we voor het eerst onder Koeman een wedstrijd krijgen waarin we na afloop zeggen dat we het meeste balbezit hadden en domineerden, maar na een counter hebben verloren."

'Frankrijk zal Nederland de bal geven en dat wordt een probleem'

Volgens de Volkskrant-journalist John Volkers is het gunstig dat Oranje in De Kuip speelt. "Volgens mij heeft Nederland daar wel een keer of twaalf op een rij gewonnen."

Kuipeffect?

"Klopt", haakt Zwart in. "Alleen heeft dat ook te maken met het niveau van de tegenstanders. Als Oranje tegen sterke ploegen speelt, speelt het vaak in de Johan Cruijff Arena en tegen de mindere is de wedstrijd in De Kuip. Dus daar ligt het eerder aan dan dat er een soort van Kuipeffect is."

Van den Berg tempert sowieso de verwachtingen. "Het was natuurlijk krankzinnig wat er tegen Duitsland gebeurde (3-0 winst, red.), maar nu komt er weer een moment aan dat het moet en dan kan het alleen maar tegenvallen."

Ook het voorval tussen Esteban Ocon en Max Verstappen wordt besproken. De forumgasten hebben met name kritiek op de actie van Verstappen na de race, toen hij verhaal ging halen bij de Fransman en hem een paar keer duwde.

Volkers maakt de vergelijking met het voetbal. "Als je je in de catacomben zo gedraagt, krijg je een rode kaart."

'We moeten van duw Verstappen ook niet iets gewelddadig maken'

"Het zijn natuurlijk wel alfamannetjes", stelt Van den Berg. "En ach, dat duwen... Ik vond het allemaal wel meevallen. Het is geen mooie actie, maar we moeten er ook niet iets gewelddadig van maken."

Zwart noemt het gedrag van Verstappen 'verwerpelijk'. "Dat lijkt me niet de bedoeling na een sportwedstrijd. Het is misschien begrijpelijk, maar je moet je ook kunnen inhouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl