Vreugde bij Feyenoord na de 1-0 van Nicolai Jørgensen

Feyenoord boekt in Almelo eindelijk weer eens zege buiten De Kuip

Feyenoord heeft voor het eerst sinds 26 augustus weer een uitwedstrijd in de eredivisie gewonnen. De Rotterdammers wonnen met 2-0 bij Heracles Almelo, dat voor het eerst dit seizoen in eigen huis verloor.

In de levendige eerste helft zorgde Heracles voor meer gevaar. Herhaaldelijk moest Feyenoord - dat niet kon beschikken over de geblesseerde Robin van Persie - alle zeilen bijzetten om geen averij op te lopen. De Rotterdammers kwamen goed weg toen Kristoffer Peterson met een schot in de verre hoek de paal trof.

Feyenoord kwam na de rust beter voor de dag en Berghuis had met een vrije trap bijna succes. Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich was na een uur debet aan de eerste goal van de bezoekers. Nicolai Jørgensen kopte de bal uit een corner op doel en nadat de bal van de lijn was gehaald, ging die via de rug van Blaswich alsnog in de goal.

De geblesseerde Robin van Persie op de tribune, naast Feyenoord-directeur Jan de Jong

Toornstra

Vier minuten later maakte Jens Toornstra de 0-2. Hij kreeg de bal aangespeeld door Calvin Verdonk en werkte de bal met links beheerst in het lege doel. Verdonk was door Steven Berghuis op fraaie wijze de diepte ingestuurd.

Opmerkelijk genoeg maakte Toornstra vier van zijn laatste vijf eredivisiegoals buiten de eigen Kuip. Die reeks volgt direct op een serie van maar liefst zestien opeenvolgende goals in thuiswedstrijden.

Giovanni van Bronckhorst heeft een onderonsje met Heracles Almelo-trainer Frank Wormuth

Vreemde bodem

Feyenoord had drie competitieduels op rij niet gewonnen op vreemde bodem. Tegen AZ en Willem II werd het 1-1 en van Ajax werd met 3-0 verloren.

Door de zege neemt Feyenoord afstand van Heracles, dat de twaalfde speelronde ook begon met twintig punten. Feyenoord heeft nog een duel met VVV-Venlo (gestaakt door lichtuitval in De Kuip) te goed.

"De eerste helft was gelijkopgaand. Maar vanaf de eerste minuut van de tweede helft hadden we controle over de wedstrijd. We domineerden 20 tot 25 minuten met goed spel", zei Van Bronckhorst na afloop.

"En dan moet je jezelf belonen en de wedstrijd beslissen. En dat gebeurde. Die tweede goal was een aanval uit het boekje. Dat doelpunt was voor ons bevrijdend."

Wat was nou het verschil tussen de eerste en tweede helft? Uitblinker Berghuis: "Er was meer rust aan de bal, het was niet zo gehaast. We lokten ze uit hun positie en speelden dan snel vooruit. Bij 0-0 durven we dat niet en dat is gewoon een mindset."