Een wijkverpleegkundige aan het werk
NOS NieuwsAangepast

Minister dreigt met lagere vergoeding voor zorgverleners zonder contract

Zorg verlenen zonder prijsafspraken moet minder lonend worden, zodat zorgaanbieders en verzekeraars meer contracten gaan afsluiten. Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is zorg zonder contract duurder. Dat kan leiden tot hogere premies en ondoelmatige zorg. Vooral in de wijkverpleging en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) worden steeds minder contracten afgesloten.

De minister heeft met zorgverzekeraars en zorgaanbieders afspraken gemaakt om contracten in de zorg te stimuleren. Zo kunnen zorgverzekeraars het zorgaanbieders bijvoorbeeld moeilijker maken om niet-gecontracteerde zorg te leveren.

Als dat niet lukt en de hoeveelheid niet-gecontracteerde zorg blijft stijgen, wil De Jonge de wet aanpassen. De vergoeding voor artsen, verpleegkundigen en instellingen zonder contract moet dan omlaag, vindt hij. Zij krijgen nu nog minimaal driekwart van de rekening vergoed.

16.000 extra cliënten

"Het is niet eerlijk dat de een twee keer zoveel zorg krijgt via ongecontracteerde zorg dan de ander via gecontracteerde zorg", zegt De Jonge hierover. Vooral in de wijkverpleging en de psychische gezondheidszorg hoopt de minister geld te besparen.

In de niet-gecontracteerde wijkverpleging zijn de kosten per cliënt ongeveer twee keer zo hoog als in de gecontracteerde wijkverpleging, zegt hij. "In totaal gaat het om ongeveer 100 miljoen aan extra zorgkosten. Van dat geld kunnen wijkverpleegkundigen zo'n 16.000 extra cliënten helpen."

Vrije artsenkeuze

In 2014 wilde toenmalig minister Schippers van Volksgezondheid de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg helemaal afschaffen. Dat voorstel sneuvelde in de Eerste Kamer, omdat het in zou gaan tegen de vrije artsenkeuze.

Politiek verslaggever Lars Geerts: "Nu probeert de nieuwe minister van Volksgezondheid opnieuw iets te regelen. Dit is de vriendelijke variant van wat volgens het vorige kabinet een wettelijke verplichting had moeten zijn."

Administratieve rompslomp

De Jonge komt met het voorstel omdat steeds meer zorgverleners zonder contracten met zorgverzekeraars werken. Ze doen dan vanwege de administratieve rompslomp van zulke contracten en de eisen die zorgverzekeraars stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl