'Politie ontmoedigt aangiftes misbruik in kinderopvang'
De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) wil dat de politie elke melding van seksueel misbruik met jonge kinderen goed onderzoekt, zoals dat enkele jaren terug al werd geadviseerd door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Nu gebeurt dat volgens Boink-voorzitter Jellesma namelijk niet.
Jellesma krijgt een aantal keren per jaar van ouders te horen dat de politie het doen van aangifte ontmoedigt. "Dat is dan het topje van de ijsberg. Lang niet alle ouders bellen Boink", zegt hij.
De Kamerfracties van PvdA, CDA en VVD zeggen naar aanleiding van zijn oproep tegen RTL Nieuws dat ze minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om opheldering willen vragen over de afhandeling van vermoedens van misbruik in de kinderopvang.
Slim rechercheren
De politie mag zich niet verschuilen achter het argument dat kinderen tot 4 jaar moeilijk te verhoren zijn, ze moet slim rechercheren, zegt Jellesma. Zo moeten politiemensen onmiddellijk de computer en telefoon van de beschuldigde controleren, voordat hij de gelegenheid krijgt om ze te wissen.
Ook moeten de rechercheurs de kinderen niet vertellen dat ze van de politie zijn. "Daders maken de kinderen bang dat hun ouders naar de gevangenis moeten als ze er met iemand over praten. Als je dan zegt dat je van de politie bent, klappen ze dicht."
De politie zegt in een reactie tegen RTL Nieuws elk signaal van mogelijk misbruik op een kinderdagverblijf serieus te nemen. Wel wordt ouders een beeld geschetst van de haalbaarheid van een aangifte. "Mensen ervaren dat soms als een ontmoediging, maar dat is zeker niet de bedoeling."
Een ouderstel vertelde vanavond in de RTL-uitzending over hun ervaringen. Zedenadvocaat Richard Korver stelde dat er regelmatig te snel besloten wordt om een zaak te seponeren.