Witwassers in het vizier na nachtelijk overleg opsporingsdiensten
De inspecteurs van de FIOD krijgen hulp uit het buitenland voor het opsporen van nieuwe witwaszaken. In De Bilt zaten de afgelopen dag en nacht medewerkers van de Amerikaanse, Canadese, Britse, Australische en Nederlandse opsporingsdienst 24 uur achter elkaar bijeen om te zoeken naar nieuwe opsporingsmethodes.
De diensten beschikken over steeds meer data om fraudeurs op te sporen, zoals de miljoenen gegevens uit de Panama Papers en de Paradise Papers. Maar het is door die grote hoeveelheid data geen eenvoudige klus om daar nieuwe zaken uit te halen. Met slimme software en het uitwisselen van gegevens proberen de diensten nieuwe zaken aan het licht te brengen.
Met een 24-uurs-challenge hoopten ze samen op nieuwe ideeën te komen. "Hier zitten datadeskundigen, technologiedeskundigen en rechercheurs bij elkaar uit de vijf landen. Het is een combinatie van ervaring en jonge mensen die veel met technologie bezig zijn", zegt Hans van der Vlist, directeur van de FIOD. "Ik denk zeker dat we hierdoor nieuwe witwassers gaan vinden."
Pablo Escobar
De belastingmedewerkers zaten in een gebouw van de FIOD in De Bilt in ruimtes met namen als de Ponzi-kamer en de Al Capone-kamer. "Ik werk in de Pablo Escobar-kamer", zegt Matthew Kutz van de Amerikaanse belastingdienst IRS. "Elk land heeft zijn sterke en zwakke punten. Door samen te werken kunnen we elkaar aanvullen."
We hebben al nieuwe criminelen in het vizier.
Kutz denkt van Nederlanders vooral een les in efficiëntie te kunnen krijgen en hij rekent erop dat de samenwerking concrete zaken oplevert. "We werken samen aan heel wat zaken. We hebben al nieuwe criminelen in het vizier."
De Australische afvaardiging heeft zeven datasets meegenomen die de andere landen kunnen gebruiken. "Zo kunnen we de internationale legpuzzel rond mensen die helpen met witwassen compleet krijgen", zegt een Australische medewerker.
De vijf landen werken sinds deze zomer samen onder de naam J5. Op termijn willen ze hun ervaringen met andere landen delen.
Volgens FIOD-directeur Van der Vlist is er een stille revolutie gaande in de opsporing van witwassen. "De informatie-uitwisseling tussen landen heeft een vlucht genomen en er wordt steeds meer gebruikgemaakt van technologie", zegt hij. Volgens hem hebben de diensten door de challenge meer sites in het vizier die manieren van witwassen promoten. Ze gaan de gebruikers van de sites volgen.
Uitbannen
Uit schattingen blijkt dat er jaarlijks zo'n 16 miljard euro wordt witgewassen in Nederland. Het is een illusie om te denken dat het fenomeen door de samenwerking helemaal wordt uitgebannen, zegt de FIOD-directeur. "Wat daarbij wel ontzettend kan helpen, is als de samenwerking met financiële instellingen nog sterker wordt verbeterd. Als zij criminele geldstromen nog beter detecteren, dan kunnen we een heel eind opschieten."
ING moest dit jaar nog 775 miljoen euro betalen, omdat de bank te weinig deed om klanten die witwassen in kaart te brengen.