Lara Rense legt haar telefoon in een magnetron
NOS Nieuws

'Britse politici stoppen telefoon in magnetron tegen spionage'

Ja, het Verenigd Koninkrijk is het land van James Bond en zijn gadgets. En sommige parlementsleden lijken sinds kort helemaal op te gaan in 007-sferen. Volgens The Sunday Times wordt hen geadviseerd om magnetrons te gebruiken om te voorkomen dat ze worden afgeluisterd.

Als er dan op kantoor vergaderd wordt, moeten politici hun mobieltjes in de magnetron leggen. En daardoor zou de magnetron de mobieltjes van alle mogelijke luistervinken afschermen. Het advies komt van een hooggeplaatst lid van de European Research Group, schrijft de krant. De groep is een verzameling Conservatieve Lagerhuisleden die voor een harde brexit zijn.

Hoewel dit allemaal erg paranoïde klinkt, is het moeilijker geworden om je telefoon tegen meeluisteren te beschermen. Volgens Edward Snowden kunnen geheime diensten in bepaalde omstandigheden je mobiel zelfs als afluisterapparaat gebruiken wanneer hij uitstaat. Een magnetron zou volgens de parlementsleden dus uitkomst kunnen bieden.

Kooi van Faraday

"Het idee daarachter is dat een magnetron werkt als een kooi van Faraday", zegt Cees Keyer in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Een goede kooi van Faraday schermt alle elektromagnetische velden van buiten af. Dan kan er niets in en niets uit." Keyer is docent in elektromagnetische compatibiliteit aan de Hogeschool van Amsterdam.

Maakt dat de magnetron het ultieme middel tegen afluisteren? "Absoluut niet", aldus Keyer. "Want een magnetron werkt op 2,4 gigahertz en daar is die ook op ontworpen. De kieren tussen de deur bijvoorbeeld, schermen precies dat af. Hoger in frequentie wordt wel afgeschermd en lager niet."

Een telefoon heeft al een lagere frequentie, en verlaagt de frequentie als die geen bereik kan maken. "En dan komt je telefoon vanzelf op een frequentie uit die gewoon door die deur naar binnen lekt. De magnetron houdt trouwens wel wifi-signalen tegen want die zitten op dezelfde frequentie als de magnetron."

In een echte kooi van Faraday werkt het afschermen van een telefoon wel. "Dus bijvoorbeeld in een koektrommel van blik. Maar dan weer niet met verf op de rand, want als je het deksel sluit, heb je een gebroken kooi van Faraday door de dikte van de verflaag die er tussen zit. Dat laat wel elektromagnetische velden door."

Oud-brexitminister David Davis uitte al eerder zorgen over de beveiliging van zijn telefoonlijn. Toen hij nog in functie was vroeg hij om een extra beveiligde telefoon maar dat verzoek werd afgewezen, weet de krant. Davis zou zijn telefoon en tablet daarom bewaren in een koekblik.

Een betere manier om je telefoon te beschermen tegen elektromagnetische velden is aluminiumfolie. Keyer: "Een paar lagen is voldoende en dan goed dichtvouwen. Dat is metaal op metaal op metaal. Dat werkt." Docent Keyer heeft ten slotte nog een gratis tip voor de Britse parlementsleden: "Zet de magnetron gewoon even aan tien seconden, dan is het helemaal veilig", grapt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl