Lelisa Desisa wint de New York Marathon
NOS Sport

Desisa wint spannende marathon New York, vierde zege Keitany

De ontknoping was spannend in de New York Marathon. De Ethiopiër Lelisa Desisa was in de slotfase op weg naar de zege in de prestigieuze marathon, maar zag zijn landgenoot Shura Kitata tot op een paar meter naderen. Desisa zegevierde uiteindelijk in 2.05.59.

Tweede tijd ooit in New York

Kitata finishte als tweede in 2.06.01. De Keniaan Geoffrey Kamworor, vorig jaar winnaar in New York en trainingsmaatje van wereldrecordhouder Eliud Kipchoge, finishte nu als derde. Hij noteerde 2.06.26.

De winnende tijd van Desisa was de tweede bij de mannen ooit in New York. Het parcoursrecord, gelopen in 2011, blijft met 2.05.05 op naam staan van Geoffrey Mutai. Het was pas de derde Ethiopische zege sinds 1970.

Kitata leidde lange tijd het veld in New York, maar moest in de slotfase lossen bij Kamworor en Desisa. De versnelling van het tweetal drie kilometer voor het einde was hem te veel.

Nieuwe krachten

Desisa, vorig jaar derde in New York, liep vervolgens weg bij zijn Keniaanse concurrent. Achter het duo hervond Kitata echter zijn krachten. De Ethiopiër passeerde Kamworor, ging op jacht naar zijn leidende landgenoot en sloot weer aan.

Op het hellende stuk naar de finish bleek Desisa, tweevoudig winnaar van de marathon van Boston, toch meer macht in de benen te hebben. Hij sloeg een miniem gat en hield dat vast.

Keitany loopt naar indrukwekkende zege in New York, Desisa wint bij mannen

Bij de vrouwen was Mary Keitany ongenaakbaar. De 36-jarige Keniaanse, een van de beste marathonloopsters uit de geschiedenis, won voor de vierde keer in New York, na 2014, 2015 en 2016.

Dit keer liep ze de marathon in 2 uur, 22 minuten en 48 seconden, de tweede tijd ooit bij de vrouwen in New York. Het parcoursrecord bleef staan op 2.22.31, in 2003 gelopen door Margaret Okayo. Halverwege leek een toptijd niet mogelijk. De kopgroep kwam door in 1.15.49.

Tweede deel ongekend snel

"Het tempo bij de vrouwen lag aanvankelijk heel laag. Het tweede deel van Keitany was echter heel erg snel", analyseerde NOS-commentator Léon Haan de zege van de Keniaanse. "Dat deel ging in 1.06.59. Ongekend. Vooral omdat het tweede deel in New York wat glooiend is. Daarnaast moet je niet vergeten dat Keitany na 28 kilometer alleen liep. En in New York wordt zonder tempomakers gelopen."

Vivian Cheruiyot moest als nummer twee met 2.26.02 ruim drie minuten op haar winnende landgenote toegeven. Shalane Flannagan stoomde in het tweede deel van de race op naar de derde plaats. De winnares van 2017 finishte in 2.26.22.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl