NOS Nieuws

Indiase partij toont Erasmusbrug bij bericht over nieuwe brug Delhi

Een politieke partij in India heeft een foto van de Erasmusbrug gebruikt bij een bericht over de opening van een nieuwe brug in de stad New Delhi. "Dit is jullie trots", staat bij de aankondiging. De Signature Bridge lijkt sterk op de constructie in Rotterdam.

Op de bovenste foto is de Erasmusbrug te zien, op de onderste de Signature Bridge:

De Signature Bridge wordt vandaag officieel geopend. De tuibrug loopt over de Yamuna-rivier, in het noordwesten van de Indiase metropool, en is een van de duurste infrastructurele projecten van de regio.

De Indiase architect heeft zich duidelijk laten inspireren door de Erasmusbrug. De tuien van de Signature Bridge zijn net als bij de brug in Rotterdam bevestigd aan een geknikte, stalen pyloon. De gelijkenis is zo groot, dat de Aam Aadmi-partij de twee constructies door elkaar haalde.

Skyline van Rotterdam

De afbeelding stond bij een bericht waarin de openingsceremonie werd aangekondigd, tussen twee foto's waarop de Signature Bridge wel te zien was. Aanhangers van de Aam Aadmi-partij deelden het plaatje van de Erasmusbrug op sociale media.

Oplettende Twitteraars hadden snel door dat de gebouwen op de achtergrond deel uitmaken van de skyline van Rotterdam. Ze ontdekten dat de afbeelding afkomstig was uit een filmpje van het Belgische bedrijf ACTLD, dat in het verleden lichtshows verzorgde op de Erasmusbrug.

Misbruik van ontwerp

Ben van Berkel, de architect van de Erasmusbrug, klaagde eerder over het misbruik van zijn ontwerp. Hij vond dat er niet zomaar foto's of schaalmodellen van de brug verkocht mochten worden, omdat er auteursrecht op het ontwerp rust.

Wat Van Berkel vindt van de brug in New Delhi, is niet bekend. Hij was niet bereikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl