Media trekken ploegen Japan terug
De NOS heeft besloten zijn twee verslaggevers, Wouter Zwart en Joan Veldkamp, producer Jesse Renckens en cameraman Hans Burgers weg te halen uit Japan. Aanleiding zijn de dreiging van de kerncentrale en de slechte omstandigheden waaronder ze moeten werken.
De hoofdredactie van NOS Nieuws nam het besluit gisteravond al. Plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff: "Gisteravond hadden we al besloten om het team een paar dagen uit Japan terug te trekken, om ze even tot rust te laten komen. De omstandigheden waaronder ze moeten werken zijn slopend. Denk aan het tijdsverschil en de constante dreiging die van de centrale uitgaat."
"Het was toen nog niet helder hoe het zou gaan met de kerncentrale, maar als je kijkt hoe het er nu is, dan is het alleen maar logisch dat we dit besluit hebben genomen", aldus Gelauff. "Geen enkel verhaal is een collega waard."
Lastig
Bovendien maakten allerlei praktische zaken het werk lastig. "Het verkrijgen van benzine, eten en een slaapplek zijn heel erg ingewikkeld."
Chinacorrespondent Wouter Zwart, die sinds afgelopen weekeinde in Japan was, verliet het land afgelopen nacht al. Hij vertrok samen met zijn cameraman en producer vanaf een luchthaven in het noorden van Japan. Verslaggever Joan Veldkamp vliegt in de loop van vandaag vanuit Tokio naar China.
De NOS kijkt de situatie een aantal dagen aan. Zodra het kan, keert het team terug.
Andere media
Verschillende andere media hebben hun mensen ook teruggetrokken uit Japan, waaronder RTL Nieuws, EénVandaag, de VRT en EPA, het Europese fotopersbureau.
RTL-verslaggever Antoin Peeters schijft op Twitter dat zijn collega's "Japan verlaten vanwege stralingsgevaar".
Toeristen en zakenmensen
De angst over de situatie van de kerncentrales in Japan heeft geleid tot het vertrek van toeristen en zakenmensen.
Een bedrijf uit India heeft besloten 350 man uit Japan terug te roepen. Veel toeristen en leden van het Tsjechisch symfonieorkest proberen zo snel mogelijk een vlucht te regelen.