Het besmeurde graf van Franco
NOS Nieuws

Graf van Franco beklad door kunstenaar

Een Spaanse kunstenaar heeft het graf van de voormalige dictator Francisco Franco besmeurd met verf. Om de tombe in de Dodenvallei bij Madrid is de laatste tijd veel te doen. De regering wil de resten van Franco verhuizen. Zijn nabestaanden zijn tegen.

Op beelden op Twitter is te zien hoe kunstenaar Enrique Tenreiro naar het graf toeloopt en het beklad met rode verf. Hij tekent een duif en schrijft de woorden "voor de vrijheid".

Tenreiro werd kort daarna ingerekend, maar is inmiddels weer op vrije voeten. Tijdens zijn aanhouding riep hij "voor de vrijheid en de verzoening van de Spanjaarden". Hij doelde daarmee mogelijk op wat Franco voor ogen had toen hij de Dodenvallei liet bouwen. De dictator hoopte dat het een plek werd waar zijn voor- en tegenstanders na de burgeroorlog weer met elkaar zouden verzoenen.

Bedevaartsoord

Franco ligt begraven tussen tienduizenden slachtoffers van zijn regime. De Spaanse regering vindt dat hij niet thuishoort tussen mensen die door zijn toedoen zijn gestorven. Daarnaast wil de regering voorkomen dat de Dodenvallei nog langer een bedevaartsoord is voor rechtsextremisten.

Het Spaanse parlement stemde in augustus in met de plannen om Franco te verhuizen, tot grote woede van zijn nabestaanden en aanhangers. De familie van de dictator wil de resten nu bijzetten in de kathedraal van Madrid. De Spaanse regering ziet dat niet zitten en zoekt nog naar alternatieven.

Correspondent Rop Zoutberg maakte in augustus een reportage over het toerisme bij de tombe:

'Franco ligt als een kraker tussen de gevallenen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl