De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Bedreiger Utrechtse burgemeester op vrije voeten

De 58-jarige Utrechter die verdacht wordt van het bedreigen van burgemeester Van Zanen komt vrij. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie tegen hem een celstraf van zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk. In de eis wordt ook een proeftijd van drie jaar genoemd.

In juli belde de man in een periode van elf dagen een aantal keer met ambtenaren van de gemeente. Hij uitte daarbij volgens het OM tal van bedreigingen aan het adres van Van Zanen. De man zou onder meer hebben gezegd dat hij de burgemeester ging neerschieten. Ook bij zijn aanhouding bedreigde hij de burgemeester. Tijdens de rechtszitting gisteren moest ook de rechtbank het ontgelden. De rechtbank noemde hij 'een stukje schorem' en 'een poppenkast'.

Op 13 november doet de rechtbank uitspraak, maar de verdachte wordt dus eerder vrijgelaten, meldt RTV Utrecht. De rechtbank oordeelt dat hij niet kan worden vastgehouden omdat de straf die hij krijgt niet langer zal zijn dan 102 dagen, de tijd dat hij in hechtenis zat.

De verdachte stond ook tussen 2014 en 2016 meermalen voor de rechter, toen voor het bedreigen van medewerkers van Bureau Jeugdzorg. De man zou zwakbegaafd zijn en aan psychotische wanen lijden.

Het is niet duidelijk wat hij na zijn vrijlating gaat doen. Begeleid wonen bij het Leger des Heils wil hij niet: "Dan woon ik weer met allemaal mensen met problemen", zei hij tijdens de zitting. In zijn laatste woord gaf hij aan zo snel mogelijk te willen sterven.

Advertentie via Ster.nl