NOS Voetbal

Cocu ontslagen bij Fenerbahçe na weer een nederlaag

'Cocu bevond zich in een wespennest bij Fenerbahçe'

Phillip Cocu is ontslagen als coach van Fenerbahçe. Nadat de club in eigen huis tegen Ankaragücü (1-3) zijn vijfde nederlaag van het seizoen had geleden, werd Cocu's ontslag aangekondigd op het officiële Twitter-account.

Cocu, die maandag 48 jaar wordt, werd in 2013 hoofdtrainer van PSV en veroverde met de Eindhovenaren drie landstitels. Afgelopen zomer verkaste hij naar Turkije, maar het huwelijk met Fenerbahçe werd geen succes. Al sinds zijn komst ligt hij onder vuur in Turkije.

Ruim twee weken geleden onthulde de voorzitter van de Turkse club dat de trainer slachtoffer was geworden van een complot en pesterijen bij Fenerbahçe.

Fenerbahçe-voorzitter onhult complot tegen Cocu

Fenerbahçe, 19-voudig Turks kampioen, staat met negen punten nog net boven de degradatiestreep en scoorde deze competitie nog maar zeven keer. In de Champions League werd Fenerbahçe in de derde voorronde uitgeschakeld door Benfica.

Volgens Yordi Yamali, kenner van het Turkse voetbal, is er vanaf het begin af aan geen klik geweest tussen Cocu en Fenerbahçe. "Hij heeft bij PSV bewezen een kundig trainer te zijn, maar in Eindhoven werkte hij veel met jeugdige voetballers die bereid zijn te luisteren naar de trainer. Bij Fenerbahçe zijn het toch jongens met een grote naam en miljoenen op de bank die zelf ook een mening hebben."

Het is voor het eerst sinds het seizoen 2002/2003 dat Fenerbahçe een trainer tijdens het seizoen ontslaat. "Er is onder Cocu heel weinig progressie geweest. Tegen Ankaragücü hadden ze in aanvallend opzicht ook een beetje pech, maar achterin is het gewoon open huis."

"De grote Turkse clubs verliezen niet vaak en als ze het doen, zeker niet thuis. En onder Cocu komt iedereen daar met het idee dat er wat te halen valt op het moment. Dat verdragen ze niet."

Cocu moet dus op zoek naar een andere club, maar de kans is klein dat hij weer bij een Turkse club uitkomt. "Hij heeft in die vier maanden een slechte reputatie gekregen in Turkije. En ik denk dat hij zal denken: 'het was een poging waard, maar Turkije is geen match voor mij.'"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl