15.000 tsunami-slachtoffers gered
In het noordoosten van Japan hebben hulpverleners tot nu toe 15.000 mensen gered. Het is voor de reddingwerkers moeilijk om overal in het rampgebied te komen, doordat veel wegen door de tsunami van vrijdag zijn weggevaagd. Reddingswerkers zijn nog steeds op zoek naar overlevenden, maar de kans dat ze nog mensen levend vinden wordt steeds kleiner. Er worden veel lichamen onder het puin en de modder vandaan gehaald met behulp van graafmaterieel en kettingzagen. De mortuaria en crematoria raken overvol en er is een tekort aan lijkzakken en kisten, meldt persbureau AP.
Het officiële dodental van het natuurgeweld ligt nog onder de 2000, maar daarbij gaat het om lichamen die geborgen zijn. De autoriteiten verwachten dat het dodental oploopt tot meer dan 10.000. Duizenden lichamen moeten nog worden geïdentificeerd en duizenden mensen worden nog vermist. Volgens het persbureau Kyodo spoelden vandaag in de regio Miyagi ongeveer 2000 lichamen aan.
Sneeuw
Zo'n 550.000 mensen zijn geëvacueerd naar tijdelijke woningen. Sinds vrijdag zitten zo'n anderhalf miljoen huishoudens zonder water en ruim twee miljoen mensen hebben geen elektriciteit.
De temperatuur in Japan ligt momenteel rond het vriespunt en de komende dagen wordt in sommige gebieden sneeuw verwacht. Er is in delen van Japan zo weinig elektriciteit dat gebieden afwisselend een tijdje geen elektriciteit hebben. Veel fabrieken liggen stil.
Ook is er een groot tekort aan voedsel. In sommige regio's zijn de schappen van de supermarkten leeg en zijn benzinepompen gesloten. Ook in de hoofdstad Tokio wordt de voedselvoorraad minder.
Internationale hulp
Rusland heeft Japan vandaag aangeboden om elektriciteit te leveren. Zo'n twintig EU-landen, waaronder Nederland, hebben materieel en personeel aangeboden aan Japan. Het gaat onder meer om veldhospitalen en waterzuiveringsinstallaties.
Japan heeft de EU gevraagd voorlopig geen hulpgoederen of experts te sturen. Volgens de Japanse regering is het moeilijk hulpverleners in het rampgebied te krijgen.
Nederlander terecht
Een Nederlander die sinds de tsunami in het noordoosten van Japan werd vermist, is terecht. In een e-mail aan de Nederlandse ambassade in Tokio schrijft hij dat hij ongedeerd is. Hij zei dat er direct na de ramp geen mogelijkheid was om contact te zoeken.
Over een Nederlandse vrouw die in het noordoosten woont, is nog onzekerheid. Ze heeft sinds vrijdag niets van zich laten horen.