NOS Nieuws

Lintje voor modeontwerpers Viktor & Rolf

  • AFP
    Viktor (l) & Rolf (r) bij een show in Parijs in 2010
  • ANP
    Prinses Mabel kijkt met de ontwerpers naar de jurk die zij ontwierpen voor haar huwelijk met prins Friso
  • AFP
    In 2016 is het dringen geblazen in de H&M voor de speciale collectie van de ontwerpers

Ze zijn al jaren succesvolle modeontwerpers, hebben eigen parfums, ontwierpen de bruidsjurk voor prinses Mabel en hebben nu ook een lintje: Viktor & Rolf. Ze zijn vandaag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Viktor Horsting en Rolf Snoeren kregen de koninklijke onderscheiding van de Amsterdamse locoburgemeester Touria Meliani op een bijeenkomst waar het 25-jarig jubileum van hun modemerk werd gevierd.

"Hun bijzondere kijk op design heeft ervoor gezorgd dat hun werken verzamelobjecten zijn geworden", laat de gemeente Amsterdam weten. Ook wijst de gemeente erop dat zij aandacht besteden aan de nieuwe generatie door middel van masterclasses.

Musea en H&M

De twee mannen leerden elkaar kennen op de kunstacademie in Arnhem en beleefden hun doorbraak in 1993. Toen wonnen ze op de talentenwedstrijd Salon Européen des Jeunes Stylistes in Parijs alle prijzen.

Hun werk, vaak met een kenmerkende strik, was niet alleen te zien op de catwalk. Het werd ook geëxposeerd in het Metropolitan Museum of Art in New York en het Victoria & Albert Museum in Londen. Hun creaties waren in 2006 korte tijd toegankelijk voor het grote publiek, toen zij een collectie maakten voor H&M.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl