Guy D’haeseleer (rechts)
NOS Nieuws

Niemand wil samenwerken met de grootste partij in het Belgische Ninove

  • Elise van Zijst

    bureau Brussel

  • Elise van Zijst

    bureau Brussel

"Proficiat, wordt ge nu burgemeester?" Dat is de grote vraag die gesteld wordt aan de partijleider van Forza Ninove als hij rondloopt op de drukke dinsdagmarkt. De populariteit van Forza Ninove, een lokale variant van het Vlaams Belang, is hier maar al te duidelijk. Partijleider Guy D'haeseleer kan geen stap zetten in het Vlaamse stadje Ninove ten westen van Brussel zonder aangesproken te worden door enthousiaste buurtbewoners.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van ruim een week geleden gingen maar liefst 40 procent van de stemmen naar de rechtse partij. Toch weigeren andere lokale partijen om met Forza Ninove samen te werken. De Partij van Guy D'haeseleer valt onder het inmiddels veelbesproken cordon sanitaire. Dit betekent dat partijen hebben afgesproken om niet met het Vlaams Belang te onderhandelen om te voorkomen dat zij kunnen besturen.

Correspondent Sander van Hoorn ging met D'haeseleer de markt op:

'Moesten er nu verkiezingen zijn, dan haal ik 50 procent'

D'haeseleer is zelf lid van het Vlaams Belang en zit namens die partij ook in het Vlaamse parlement. Hij is absoluut niet te spreken over het cordon sanitaire. "Ik denk dat je dat echt niet meer kan verkopen. Als je de term democratie nog enige betekenis wil geven dan kun je dit echt niet maken."

De partijleider van Forza Ninove weet wel waarom ze met zo veel verschil gewonnen hebben bij de lokale verkiezingen. "Het feit dat we zo goed gescoord hebben heeft ook te maken met het feit dat we zes jaar geleden al de grootste waren." Maar ondanks die verkiezingsuitslag van zes jaar geleden werd D'haeseleer toen geen burgemeester. "Men heeft eigenlijk na de verkiezingen die uitslag volledig genegeerd." Andere partijen in de gemeente hebben de weinige stemmen dan ook helemaal aan zichzelf te danken volgens D'haeseleer.

Guy D'haeseleer op pad in Ninove

De huidige burgemeester van Ninove is Tania de Jonge. Zij had nooit verwacht dat een partij als Forza Ninove 40 procent van de stemmen zou halen. Ze geeft toe dat er dingen zijn die beter kunnen in de gemeente, maar regeren met Forza Ninove gaat nooit gebeuren. "Als je eens goed gaat kijken naar het profiel van Forza en naar de posts die in het verleden gedaan zijn op sociale media, dan zie je echt dat zij geen partij kunnen zijn voor alle inwoners. En met zo'n partij praten wij niet."

Ondanks dat andere partijen niet willen praten met Forza Ninove, vertrouwt Guy D'haeseleer er op dat hij burgemeester wordt. De verkiezingsuitslag is nog maar anderhalve week bekend, maar door de overmacht waarmee hij gewonnen heeft is hij ervan overtuigd dat het niet mis kan gaan. "Als ze me nu negeren behaal ik bij de volgende verkiezingen 50 procent van de stemmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl