NASA maakt foto van perfect rechthoekige ijsberg

Iedereen weet hoe een ijsberg er ongeveer 'hoort' uit te zien: grillig, puntig en asymmetrisch. Bijzonder is daarom de onderstaande foto die NASA vorige week maakte van een ijsberg in de Weddellzee bij Antarctica.

Het deel van de ijsberg dat op de foto te zien is, lijkt perfect rechthoekig te zijn. Het gaat om een bijzondere, legt NASA-onderzoeker Kelly Brunt uit aan Livescience.com. "Je hebt twee soorten: het type dat iedereen kent en dat de Titanic fataal is geworden. Die ijsbergen zien eruit als prisma's of driehoeken. En daarnaast heb je nog zogenoemde tabellarische ijsbergen."

Tabellarische ijsbergen zijn breed, lang en plat, zoals die op de foto, hoewel ze niet altijd zo mooi rechthoekig zijn. Ze ontstaan als een plak ijs afbreekt van een grotere ijsplaat. De ijsberg op de foto is waarschijnlijk afgebroken van een 5800 km2 grote ijsschots die vorig jaar afbrak van de ijsplaat Larsen C.

Wind en golven

Brunt denkt dat de rechthoekige ijsberg van de foto niet lang geleden is losgekomen, omdat de hoeken nog zo recht zijn. Na verloop van tijd worden die steeds afgeronder door invloed van wind en golven.

De onderzoeker kan uit de foto niet precies opmaken hoe groot de ijsberg is, maar ze schat de breedte op ruim anderhalve kilometer.

Overigens wordt op Twitter in twijfel getrokken of de rechthoekige ijsschots wel echt is afgebroken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl