Dusan Tadic viert zijn doelpunt tegen sc Heerenveen

Ajax begint zware week met eenvoudige zege op Heerenveen

Ajax is een zware week goed begonnen met een overtuigende 4-0 overwinning in de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen. De Amsterdammers waren veel te sterk voor de Friezen en kwamen alleen in problemen door eigen slordigheden.

De ploeg van trainer Erik ten Hag ontvangt dinsdag Benfica in de Champions League en zondag staat de klassieker tegen Feyenoord op het programma. "We verheugen ons erop", zegt Ten Hag over die eerstvolgende wedstrijd. "Dat wordt een uitdaging. Een geweldig goede tegenstander in een lekker volle Arena."

Ajax gaat na twee wedstrijden aan de leiding in groep E. "We staan er goed voor, maar we willen die uitgangspositie verstevigen. Dus we moeten een goed resultaat neerzetten. Daar kijken we naar uit. Het spelplezier spat ervan af en daar kan ik van genieten."

Vroege voorsprong

Tegen Heerenveen kwamen de Amsterdammers al in de derde minuut op voorsprong door een prachtige treffer van Lasse Schöne. Hij verraste Heerenveen-doelman Warner Hahn met een heerlijk schot vanaf zo'n 30 meter van het doel.

Vijf minuten later was Donny van de Beek dicht bij een tweede treffer voor Ajax, maar hij schoof de bal naast het doel. Tussendoor schoot Heerenveen-spits Sam Lammers na een paar goede combinaties naast.

Ajax was in de openingsfase duidelijk de betere ploeg, maar gaandeweg de eerste helft werd het spel van de Amsterdammers wat gemakzuchtiger en kon Heerenveen er een paar keer gevaarlijk uitkomen.

Kansjes Heerenveen

De eerste kans voor de Friezen was opnieuw voor Lammers. De PSV-huurling speelde zichzelf goed vrij, maar zijn schot had te weinig kracht om André Onana te kunnen verrassen. Even later moest de Ajax-doelman opnieuw redden, ditmaal op een schot van Arber Zeneli.

Hakim Ziyech en Schöne probeerden het nog zonder succes van afstand voor Ajax, voordat Ziyech vlak voor rust alsnog de 2-0 maakte. De voormalig Heerenveen-speler schoot raak nadat doelman Hahn een schot van Frenkie de Jong in zijn richting had weggewerkt.

Gemakzucht

In de tweede helft was het opnieuw gemakzucht dat Ajax bijna in de problemen bracht. Door slap uitverdedigen van Onana belandde de bal voor de voeten van Lammers in het zestienmetergebied, maar zijn schot kon nog net worden gekraakt door Matthijs de Ligt.

Direct daarop werd alle spanning uit de wedstrijd gehaald, toen scheidsrechter Pol van Boekel een schouderduw van Daniel Hoegh op Kasper Dolberg als een overtreding beoordeelde. Dusan Tadic, die afgelopen week een strafschop miste voor Servië, schoot deze keer wel onberispelijk binnen.

• ANP Pro Shots
    Lasse Schöne en Matthijs de Ligt na de 1-0
    Ajax viert de vroege goal van Lasse Schöne
    Hakim Ziyech maakt de 0-2
    Dusan Tadic benut de strafschop en juicht

Het verzet van Heerenveen was daarmee wel gebroken en vijf minuten later kwam Ajax zelfs nog op 4-0. Dolberg rondde een goede voorzet van Rasmus Kristensen (na een hakje van Ziyech) bekwaam af.

Met nog een half uur op de klok geloofde Ajax-trainer Erik ten Hag het wel en haalde hij Dolberg en Ziyech naar de kant om ze te sparen voor de wedstrijden tegen Benfica en Feyenoord en later mocht ook Frenkie de Jong douchen.

In het vervolg werd Onana nog tot ingrijpen gedwongen door Michel Vlap en Mitchell van Bergen en trof Klaas-Jan Huntelaar (de vervanger van Dolberg) in de slotminuut van dichtbij de lat.