Prins Willem-Alexander, premier Wim Kok en Máxima Zorreguieta (foto 2001)
NOS Nieuws

Koning Willem-Alexander: we zijn Kok veel dank verschuldigd

Koning Willem-Alexander zegt in een reactie op het overlijden van oud-premier Wim Kok dat Nederland hem veel dank verschuldigd is. Zijn reactie staat onder meer op de Facebook-pagina van het Koninklijk Huis.

Hij schrijft daar: "Met het grootste respect gedenken wij Wim Kok. Gedurende vele jaren zette hij zich gewetensvol in voor ons land. Als vakbondsvoorzitter behoorde hij tot degenen die de basis legden onder ons Poldermodel. Als minister van Financiën en minister-president boezemde hij vertrouwen in door zijn integriteit en zijn talent om complexe problemen hanteerbaar te maken. Sociale bewogenheid was de grondtoon in zijn leven. Nederland is hem veel dankbaarheid verschuldigd. Op deze verdrietige dag gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw en zijn familie."

Premier Rutte zegt in een eerste reactie op het overlijden van Kok dat hij een man was om naar op te kijken. "Decennialang zowel architect als aannemer van ons poldermodel, waarvoor hij ook internationaal respect afdwong. Als minister van Financiën en later premier stond hij boven de partijen. Volkomen betrouwbaar, volkomen integer en altijd gericht op een oplossing."

Bekijk de reactie van premier Rutte en Lilianne Ploumen

Rutte prijst Kok als 'groot en integer staatsman'

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt zijn vandaag overleden voorganger een toonbeeld van integriteit. Hij was gedreven, gezagvol en ongelooflijk betrokken, schrijft hij in een reactie op het nieuws van Koks overlijden.

Asscher sprak Kok in september voor het laatst. Hij was toen nog buitengewoon goed op de hoogte van alles wat er speelde, schrijft Asscher. "Bescheiden en loyaal, maar met een duidelijke mening over de onderwerpen die hem het meest aan het hart gingen: sociaal- economische ontwikkeling, de vrede bewaren in onze samenleving, de rol van zijn partij."

Ook andere partijleiders hebben gereageerd. "Nederland verliest een staatsman die in staat was om sociale en politieke tegenstellingen te overbruggen en door velen werd gewaardeerd om zijn inhoudelijke stijl, zijn rust en gezag", schrijft CDA-leider Sybrand Buma.

Gert-Jan Segers van de Christen-Unie laat zich in gelijke bewoordingen uit: "Wim Kok was een zoon van de polder, die z'n leven lang tegenstellingen heeft overbrugd en zo een staatsman werd. Hij laat een rijke sociale en politieke erfenis achter."

Ook Rob Jetten van D66 looft de compromisbereidheid van Kok. "Voor samenwerking over grenzen heen. We gaan zijn wijsheid en kalmte missen." Jesse Klaver van GroenLinks noemt hem een "wijs en gezaghebbend premier".

Denk, 50Plus en SGP

Tunuhan Kuzu, partijleider van Denk en oud-PvdA-Kamerlid spreekt van droevig nieuws: "de vakbondsman waar mijn ouders tegen opkeken en de premier van mijn jeugd is heengegaan". 50Plus-leider Henk Krol reageerde op Twitter. "Diep respect. Een politicus die blijvend een stempel drukte op onze samenleving."

Kok was als premier van twee sociaalliberale paarse kabinetten onder meer verantwoordelijk voor de invoering van het homohuwelijk, het opheffen van het bordeelverbod en de euthanasiewet, maatregelen waar de SGP van gruwde. Partijleider Kees van der Staaij reageert dan ook wat zuiniger: "Hij was een degelijke minister van Financiën; daarna de premier van paars. Hij heeft zich jarenlang met veel ijver ingezet voor de publieke zaak."

Bekijk een overzicht van de carrière van Wim Kok.

Wim Kok had gezag in binnen- en buitenland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl